Domov
 

Hitre povezave
Novice in obvestila

Vstop v Net.Stik

natisni natisni pišite nam pišite nam rezervacija termina rezervacija termina
Kaj potrebujem za dostop do elektronskega bančništva Net.Stik kot fizična oseba?

Za vstop do elektronskega bačništva Net.Stik kot fizična oseba potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo (KDP) javnega overitelja SIGENCA, POŠTA®CA in HALCOM–CA. V primeru, da fizična oseba standardnega kvalificiranega digitalnega potrdila še nimate, vam omogočimo pridobitev le-tega pri certifikatski agenciji POŠTA®CA.

Certifikat SIGEN-CA/POŠTA®CA/HALCOM–CA že imam. Ali lahko do Net.Stika dostopam z obstoječim KDP?
Do Net.Stika lahko dostopate z obstoječim digitalnim potrdilom SIGEN-CA/POŠTA®CA/HALCOM–CA. V kolikor elektronskega bančništva Net.Stik še nimate, je potrebno izpolniti Zahtevek za odobritev storitev elektronskega bančništva (NS1), na katerem navedete serijsko številko in overitelja KDP. Samo prijavo KDP (v kolikor Net.Stik že imate) sicer naredite z Zahtevkom za spremembe elektronskega bančništva (NS3).

Na novo sem prevzel KDP POŠTA®CA/SIGEN-CA oz. obnovil Halcom. Ob vstopu v Net.Stik se sedaj uporabniška številka ne izpiše. Kaj moram storiti?
Potrebna je prijava KDP prek serijske številke. Prijavo KDP storite z Zahtevkom za spremembo elektronskega bančništva (NS3 za fizične oz. NS4 za pravne osebe), na katerem nam sporočite serijsko številko novega KDP. V primeru obnovitve Halcom kartice nam posredujete pisno potrdilo o istovetnosti.

Kako lahko uredim zamenjavo KDP Pošta®ca za KDP Sigenca?
Potrebna je prijava KDP prek serijske številke. Prijavo KDP storite z Zahtevkom za spremembo elektronskega bančništva (NS3 za fizične oz. NS4 za pravne osebe), na katerem nam sporočite serijsko številko novega KDP.

V Net.Stik vstopam prvič. Kakšno je geslo za dostop?

Ob vklopu dostopa elektronske banke Net.Stik, boste osebno geslo za vstop prejeli s priporočeno pošto. Svetujemo vam, da si geslo ob prvem vstopu spremenite.

Geslo spremenite tako, da sledite naslednjim korakom:

•           vstopite v elektronsko bančništvo Net.Stik,

•           izberete meni Spremembe – Sprememba gesla,

•           vpišete dodeljeno geslo in nato vaše željeno geslo ter ga potrdite,

•           geslo mora vsebovati najmanj šest (6) znakov.
Novo geslo naj bo sestavljeno iz najmanj osem (8) in največ dvanajst (12) znakov. Geslo ne sme vsebovati presledkov ter nedovoljenih znakov ali ločil (:,.*$#!?) . Uporabniki, ki želite z banko poslovati tudi preko telefonskega bančništva Tel.Stik, upoštevajte, da bo geslo, zaradi potreb identifikacijskega postopka, sestavljeno izključno iz številčnih znakov (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Kaj storiti v primeru suma zlorabe KDP oz. vdora v računalnik, na katerem je nameščen KDP?

Kvalificirano digitalno potrdilo (KDP) je potrebno preklicati na eni od ustreznih certifikatskih agencij:

POŠTA®CA:

Za preklic KDP je na voljo več načinov:
- Oddate izpolnjeno vlogo za preklic digitalnega potrdila, ki jo najdete na spletni strani Pošt®ce (Vloge in politika) ali osebno v eni od registracijskih pisarn. Po preklicu digitalnega potrdila boste o tem obveščeni na vaš e-naslov.
- Preko telefona tako, da nam sporočite geslo za preklic, katerega ste navedli na vlogi za pridobitev. Če tega gesla nimate, potrdila ne morete preklicat preko telefona. 
- Pošljete elektronsko podpisan mail na naslov info.postarca@posta.si s še veljavnim digitalnim potrdilom.

SIGENCA:
 
Preklic potrdil za fizične osebe:
 Opis postopka preklica
Preklic v nujnem primeru (možnost zlorabe potrdila ipd.): telefonska številka 01 4788777.

Preklic potrdil za poslovne subjekte
 Opis postopka preklica
 Preklic v nujnem primeru (možnost zlorabe potrdila ipd.): telefonska številka 01 4788777.
 
HALCOM-CA 
 
Kdaj in zakaj preklicati digitalno potrdilo?

Preklic potrdila lahko imetnik potrdila ali zastopnik oz. prokurist pravne osebe zahteva kadarkoli, mora pa ga zahtevati v primeru: 
- Ko imetnik potrdila zamenja ključne podatke, povezane s potrdilom (ime ali priimek, davčna številka uporabnika, naziv podjetja, davčna številka podjetja, elektronski naslov, zaposlitev in podobno)
- Ko se ugotovi ali sumi, da je prišlo bodisi do razkritja ključa za podpisovanje bodisi do zlorabe potrdila
- Nadomestitve potrdila z drugim potrdilom (npr. ob izgubi pametne kartice, izgubi gesla za dostop do podatkov na kartici in podobno).
HALCOM-CA lahko prekliče potrdilo tudi brez zahteve imetnika v primerih iz prvega odstavka ali na podlagi zahteve pristojnega sodišča, sodnika za prekrške ali upravnega organa.

Preklic digitalnega potrdila v dveh korakih:

1. KORAK:
Izpolnite zahtevek za preklic

- zahtevek za preklic za PRAVNE OSEBE (PDF) 

Preklic mora obvezno vsebovati ime in priimek imetnika ter naziv podjetja. Če je le možno, vpišite tudi serijsko številko pametne kartice ali serijsko številko potrdila (št. pametne kartice se ne zahteva v primeru izgube, uničenja oz. odtujitve). 

2. KORAK:
Oddajte zahtevek za preklic 

Pri prijavi v Net.Stik javi sledeče: ˝Prišlo je do napake pri prijavi v Net.Stik! Napaka pri prijavi: Napačno geslo.˝ Kaj to pomeni?
Sporočilo se pojavi, v kolikor pri vstopu v Net.Stik vtipkate drugačno geslo, kot ste ga za dostop v Net.Stik prvotno določili. Geslo je napačno. Pozorni morate biti na male in velike črke, saj je sistem na to občutljiv.

Pri prijavi v Net.Stik mi javi sledeče: "Prišlo je do napake pri prijavi v Net.Stik! Napaka pri prijavi: Zaradi prekoračenega števila napačno vpisanega gesla je dostop zavrnjen!" Kaj to pomeni?

Sporočilo se pojavi, v kolikor pri vstopu v Net.Stik vtipkate drugačno geslo, kot je za dostop v Net.Stik določeno. Geslo je napačno. Pozorni morate biti na male in velike črke, saj je sistem na to občutljiv.

Pri vstopu v Net.Stik javi napako ˝Strani ni mogoče prikazati (The page cannot be displayed)". Kaj naj storim?
Na splet se najverjetneje povezujete prek usmerjevalnika (ang. routerja). V tem primeru preverite in poskrbite, da je na routerju odprt port 443. Prav tako mora biti omenjeni port odprt tudi na požarnem zidu in morebitnih drugih programih, ki skrbijo za internetno varnost.

Pozabil sem geslo za dostop do Net.Stika. Kako dobim novega?

V kolikor gesla ne veste več, je potrebno izpolniti zahtevek za spremembo Net.Stika (NS3 za fizične oz. NS4 za pravne osebe), na katerem označite možnost brisanje in izdaja novega gesla.

Izpolnjen zahtevek posredujte po pošti na naslov: Banka Sparkasse d.d., Cesta v Kleče 15, 1000 Ljubljana ali ga dostavite v najbližjo poslovno enoto.

Novo geslo prejmete po pošti. Strošek izdaje novega gesla se obračuna po vsakokrat veljavnem ceniku.

Pri vstopu v Net.Stik javi sledeče: ˝Za uporabo Net.Stika potrebujete veljavno kvalificirano digitalno potrdilo, ki vam ga mora izdati BANKA SPARKASSE d.d.˝

Razlogi so lahko sledeči:
- nimate veljavnega KDP (npr. izguba zaradi formatiranja računalnika oz. postavitve računalnika na novo),
- KDP je potekel,
- izbirate napačen KDP,
- KDP ni pravilno izvožen/uvožen,
- internetni brskalnik zazna preteklo sejo – v tem primeru svetujemo, da zaprete vsa okna brskalnika in ga ponovno zaženete ter vstopite v Net.Stik prek naše spletne strani www.sparkasse.si (ne prek bližnjice).

V kolikor težava ni odpravljena, pokličite naš Center bančnih storitev in informacij na telefonsko številko 01 583 66 66 ali pri izdajatelju kvalificiranega digitalnega potrdila (SIGENCA,  POŠTA®CA  in HALCOM–CA.) preverite, če je KDP pravilno nameščen in aktiven.

Na istem računalniku imam za dostop do Net.Stika nameščenih več certifikatov (zame in za ženo), vendar brskalnik vedno ponudi samo ženin certifikat. Uporabljam brskalnik Mozilla. Zakaj ne ponudi mojega KDP?

V Mozilli Firefox pojdite na Orodja -> Možnosti -> zavihek Napredno -> Digitalna potrdila -> Preglej digitalna potrdila in pod rubriko Certifikati označite ˝Vsakokrat vprašaj˝.

Kdaj bo Net.Stik deloval na operacijskih sistemih iOS in Android?

Net.Stik že deluje na operacijskih sistemih IOS in Android.
Več o elektronski banki prilagojeni za delovanje na mobilnih napravah si preberite tukaj.

OBVESTILO!

Spoštovani!

Obveščamo vas, da zaradi težave brskalnika Chrome z verzijo 35 dostop do mNet.Stika in Net.Stika na napravah z operacijskim sistemom Android ni mogoč.

Omenjena težava se pojavlja pri vseh varnih spletnih storitvah, kjer je potrebna avtentikacija uporabnika z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila. Dostop ni mogoč, ker elektronska banka Net.Stik in mNet.Stik pri vstopu med drugim preverja tudi prisotnost uporabnikovega kvalificiranega digitalnega potrdila.

Zato vsem, ki za dostop do mNet.Stika in Net.Stika uporabljate Android naprave in ste posodobili brskalnik Chrome na verzijo 35, svetujemo, da uporabite drug brskalnik ali pa odstranite posodobitev.

Ob odpravi težave brskalnika Chrome vas bomo obvestili.

Banka Sparkasse d.d.

Elektronsko bančništvo Net.Stik želim uporabljati na več računalnikih (doma, v službi). Kaj je potrebno storiti?
Net.Stik lahko uporabljate na vseh računalnikih, kjer imate nameščen certifikat. Certifikat lahko izvozite in uvozite na drug računalnik. Za pomoč pri izvozu/uvozu certifikata se obrnite na izdajatelja certifikata (Pošta®ca, Sigenca, Halcom).

 

Formatiral sem računalnik in pred tem naredil varnostno kopijo certifikata. Pri uvozu certifikata me čarovnik za uvoz sprašuje po geslu za zasebni ključ, katerega ne vem. Mi lahko pomagate?
Geslo za zasebni ključ ste pri izvozu certifikata določili sami. V primeru, da gesla ne veste več, uvoz certifikata ne bo mogoč. Potrebno bo pridobiti nov certifikat.

Kaj potrebujem za dostop do elektronskega bančništva Net.Stik kot pravna oseba?
Za pravne osebe je vstop v Net.Stik omogočen z uporabo KDP javnih overiteljev SIGEN-CA,  POŠTA®CA  in HALCOM–CA.  Pravnim osebam, ki se odločite za spletno banko Net.Stik in še nimate KDP, omogočamo pridobitev KDP za pravne osebe pri certifikatski agenciji HALCOM–CA.

Za dostop do Net.Stik Podjetja bi želel uporabljati certifikat overitelja Halcom. Kaj potrebujem?
Za dostop do Net.Stika kot pravna oseba potrebujete Halcom kartico in čitalec ali pa USB ključ, kjer se nahaja certifikat (prenos certifikata za pravno osebo je preprostejši, saj lahko kartico enostavno odstranite in jo vstavite v čitalec na drugem računalniku).

Za dostop do Net.Stik Podjetja uporabljam pametno kartico ena za vse izdajatelja Halcom. Pozabil sem PIN pametne kartice. Kaj lahko storim?
Za pridobitev PINa se obrnete na Halcomov center za pomoč uporabnikom. Dosegljivi so na telefonsko številko 01 200 33 69.

Uporabljam brskalnik Internet Explorer. Kje najdem serijsko številko certifikata?
Uporabniki brskalnika Internet Explorer najdete serijsko številko, če greste v brskalniku pod Orodja/Tools -> Internetne možnosti/Internet Options -> Vsebina/Content -> Certifikati/Certificates -> dvoklik na certifikat.  Odpre se novo okno Certifikati/Cartificates -> drugi zavihek Podrobnosti/Details -> na seznamu klik na Nosilec/Subject in v spodnjem oknu se izpiše serijska številka certifikata (Serial Number).

Uporabljam brskalnik Mozilla Firefox. Kje najdem serijsko številko certifikata?
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox najdete serijsko številko, če greste v brskalniku  pod Orodja/Tools -> Možnosti/Options -> zavihek Napredno/Advanced -> Šifriranje/Encryption -> Poglej certifikate/View Certificates -> dvoklik na certifikat in se odpre novo okno Certifikati/Certifikate Manager -> Podrobnosti/Details  -> na seznamu klik na Nosilec/Subject in v spodnjem oknu se izpiše serijska številka (Object Identifier).

Nastavitve za Internet Explorer
Nastavitve za Windows Internet Explorer najdete v priponki.

Nastavitve za Internet Explorer 8
Nastavitve za Windows Internet Explorer najdete v priponki.
Poslovne enote Sodobne tržne poti Zemljevid strani
  © 2010 Banka Sparkasse d.d. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani AV studio