Aktualne vrednosti Euribor

Vrednosti referenčnih obrestnih mer Euribor posodabljamo enkrat mesečno. V spodnji tabeli so objavljene vrednosti 1-, 3- in 6-mesečnega Euriborja za tekoči mesec.

Vrednosti Euribor za oktober 2021

 

Euribor vrednosti veljavne s 1. 10. 2021. 

 

Kaj je Euribor?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) je medbančna obrestna mera, na podlagi katere banke določajo obrestne mere za kredite, depozite in varčevanja. Izračunana je kot povprečje obrestnih mer, po katerih si banke evroobmočja med seboj izposojajo denar.

Kako se Euribor izračuna?

Za izračun je pristojna agencija Reuters, ki zbere kotacije posameznih bank, nato izloči 15% najcenejših in 15% najdražjih kotacij, iz preostalih pa izračuna povprečje, ki ga objavi vsak dan ob 11. uri dopoldan. Povprečje se računa za obdobja od 1 tedna do 1 leta, zato referenčna obrestna mera Euribor ni ena sama, ampak jih je dejansko 15.

Kako Euribor vpliva na vaš kredit?

Kredit lahko  najamete po fiksni ali spremenljivi obrestni meri (odvisno od pogojev in vrste kredita). Spremenljiva (variabilna) obrestna mera je sestavljena iz Euriborja in pribitka. V banki Sparkasse za izračun spremenljive obrestne mere uporabljamo 6-mesečni Euribor. Pogodbena obrestna mera vašega kredita se bo zato vsakih 6 mesecev spremenila in prilagodila novi vrednosti 6-mesečnega Euriborja.

Niste popolnoma prepričani, kakšna je razlika med fiksno (nespremenljivo) in variabilno (spremenljivo) obrestno mero? Poglejte si v spodnjem videu.

Se ne morete odločiti? Morda potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas!