Dobra in pravočasna organizacija sta najboljše zagotovilo, da se selitev v nov dom ne spremeni v nočno moro.

Naj se selitev ne spremeni v nočno moro: Kako preživeti dan D s čim manj stresa in stroškov?

Ste zidali ali kupili novo stanovanje? Potem zagotovo že nestrpno čakate dan, ko se boste preselili in prvič prespali v novem domu.

Ko se dan selitve bliža, se praviloma začnejo porajati številna vprašanja in strahovi glede selitve. Bomo zmogli naenkrat spakirati in preseliti vse svoje imetje? Nam bo uspelo do dneva selitve urediti nov dom? In koliko nas bo vse skupaj stalo, ko pa smo že za nov dom in opremo porabili celo premoženje?

Splošno znano je, da selitev velja za enega najbolj stresnih dogodkov v življenju. Strokovnjaki ga postavljajo ob bok ločitvi od partnerja ali zamenjavi službe. Če tudi vas pestijo strahovi glede bližajoče se selitve, vam ponujamo nekaj koristnih napotkov.

Zavedajte se, da je selitev naporna! Lotite se je preudarno in jo načrtujte vnaprej.

Zavedajte se, da bo dan selitve v vsakem primeru zelo naporen in zelo drugačen od običajnih dni. Računati na to, da vam bo v enem dnevu ali čez vikend uspelo vse stvari spakirati in preseliti je utopično. Pri načrtovanju si pomagajte s spodnjo časovnico.

Vsaj en mesec pred selitvijo: Načrtujte in organizirajte!

Če selitev vključuje spremembo stalnega bivališča, zamenjavo šole in podobno, je zdaj skrajni čas, da začnete z urejanjem formalnosti.

Pripravite si načrt pakiranja in selitve:

 • Preglejte svoj dom in ocenite, koliko stvari je potrebno preseliti. Potrebujete kombi, selitveni servis?
 • Popišite pohištvo in druge večje kose, ki gredo z vami. Kakšne dimenzije so in kako jih boste tovorili? Kako jih boste med prevozom zavarovali?
 • Ocenite, koliko škatel boste potrebovali za pakiranje osebnih predmetov. Koliko časa boste potrebovali za pakiranje?

Zdaj je pravi čas za veliko čistko. Znebite se stvari, ki jih ne želite vzeti s seboj v nov dom.

V kakšnem stanju boste pustili bivališče, ki ga zapuščate?

 • Kaj boste s pohištvom in gospodinjskimi aparati, ki jih ne boste vzeli s sabo? Če boste kak kos prodali ali podarili, pripravite vse potrebno za objavo oglasa. Če odsluženi predmeti sodijo na smetišče, preverite, kje sprejemajo tovrstne odpadke. Koristne napotke najdete tudi tukaj Kako sem se znebila stvari, ki jih ne potrebujem več.
 • Boste stanovanje prepleskali? Boste to storili sami ali boste koga najeli?

Do nadaljnjega se vzdržite nakupov lončnic, okraskov za dom, pretiranih zalog (zamrznjene) hrane in podobnih zadev.

Škatle in zaščitne folije:

 • Poleg kovčkov, potovalk, plastičnih zabojev in vsega drugega, kar že imate doma, boste pri selitvi zagotovo potrebovali še škatle in močan lepilni trak. Veliko škatel..
 • Škatle za selitev lahko kupite, kar pa se izkaže za precej visok in nepotreben znesek. Transportne škatle so brezplačno na voljo tudi v večini trgovin, vendar se morate zanje pravočasno zmeniti.
 • Pohištvo in drugi večji kosi se med selitvijo lahko poškodujejo in umažejo. Za zaščito se super obnese elastična folija, ki jo proizvajalci uporabljajo pri embaliranju novih izdelkov. Naprodaj je tudi za domačo uporabo.

Začnite pakirati! Omaro po omaro, sobo po sobo. Vsak načrt je boljši, kot brezglavo metanje stvari v škatle, ko zmanjkuje časa. Škatle označujte, da boste vedeli, kaj je v kateri škatli.

Zadnji mesec pred selitvijo: Začnite pakirati!

Nadaljujte s pakiranjem!

 • Knjige, otroške igrače, sezonska oblačila, okraski in druge stvari, brez katerih boste v zadnjih tednih enostavno shajali, morajo biti v tem obdobju že v škatlah.
 • Začnite prazniti zamrzovalnik in ostale zaloge, ter kupujte samo za sproti.
 • Koliko časa vam bo vzelo, da razstavite večje kose pohištva?

Za čas selitve si uredite dopust.

 • Marsikdo je prepričan, da je plačana odsotnost z dela v primeru selitve urejena z zakonom. Vendar pa to ne drži. Je pa res, da imajo številna podjetja in panoge to urejeno s kolektivnimi pogodbami.
 • Če se selite z družino ali iz enega kraja v drugega, bo en da dopusta premalo.

Če imate manjše otroke, ki vam pri selitvi ne morejo pomagati, si pravočasno uredite varstvo. Tudi hišnim ljubljenčkom prihranite selitveni stres.

Naredite si natančen načrt selitve:

 • Kaj, kdaj in kako boste selili?
 • Kdo vam bo pomagal? Praviloma brez pomoči prijateljev, družine in / ali selitvenega servisa skorajda ne gre. Enako velja za morebitni najem kombija ali kakega drugega transportnega vozila, ki ga boste potrebovali za prevoz lastnine. Ker imajo tako prijatelji kot selitveni servisi svoje načrte, je dobro, da preverite njihovo razpoložljivost dovolj zgodaj.

Sedem dni pred selitvijo: Zdaj gre zares

Če ste zavlačevali z načrtovanjem bližajoče se selitve, se vam obetajo zelo kaotični in stresni dnevi. Zato..

Pakiranje dajte v najvišjo prestavo in končajte s pakiranjem škatel vsaj dva dni pred selitvijo. Zavedajte se, da na dan selitve ne bo časa za pakiranje.

 • Znebite se pohištva in dodatkov za dom, ki jih ne boste nesli s seboj! Podarite, porabite ali odpeljite na odpad.
 • Odmontirajte police, odstranite zavese in preproge.
 • Ekrani, televizorji in drugi občutljivi predmeti potrebujejo posebno pozornost pri pakiranju in transportu. Če nimate originalnih škatel, uporabite veliko folije z mehurčki.

Dan ali dva pred selitvijo spakirajte osebno prtljago v kovčke in potovalke. Tako boste ob vselitvi imeli pri roki najnujnejše. Glede na to, da boste v novem domu prvič prespali, sem sodi tudi posteljnina in brisače. Ne pozabite na čistila, krpe in podobno. Tudi te boste ob vselitvi zagotovo potrebovali.

Računajte na to, da v zadnjih dnevih pred selitvijo ne bo pretiranega časa za kuhanje in običajna gospodinjska opravila.

Pripravite nov dom na vselitev:

 • Zaščitite tla s kartoni in predvidite prostor, kamor boste prinašali stvari.
 • Prav bo prišla tudi osvežilna pijača za žejne in utrujene pomagače.
 • Obrišite prah, posesajte, obrišite tla, odnesite smeti.

Dan D: Selitev

Težko pričakovana selitev se je končno pričela. Nadzorujte dogajanje! Usmerjajte potek in ljudi, ki vam pomagajo. Opozarjajte na občutljive predmete, ki bi se lahko med transportom poškodovali.

Pazite na hrbet, sklepe in zdravje nasploh.

V starem stanovanju spraznite zamrzovalnik in hladilnik. Izklopite stroje, ki so pod napetostjo. Za finalno čiščenje bo zadnji dan zmanjkalo časa in energije, zato razmislite o čistilnem servisu ali zaprosite za pomoč koga od bližnjih.

V novem stanovanju zlagajte stvari po pomembnosti. Ključno je, da si novo stanovanje ob selitvi uredite do te mere, da boste lahko koliko toliko normalno prespali in bivali. Opremljanje in detajli lahko počakajo.

Škatle s stvarmi, ki jih potrebujete takoj, naj bodo ustrezno označene, da jih hitro nadete in odpakirate. Pustni kostumi in novoletni okraski lahko počakajo.

Dragocene stvari, denimo nakit in druge dražje predmete, imejte pri sebi. V novem stanovanju jih shranite v naprej predviden prostor oziroma jih imejte pod nadzorom.

In veselje se lahko začne!

Juhuhu, selitev je za vami in počasi se privajate na vaš nov dom. Skorajda ste že razpakirali in kmalu pride na vrsto opremljanje doma z dodatki za dom.

Veliko svežih idej, kako opremiti svoj dom z trendi dodatki, najdete tukaj:  Veselje ob selitvi

Zdaj se veselje lahko v resnici začne!

Krediti Sparkasse - #Verjemivjutri že danes

V vsake sanje je lažje verjeti, ko imate ob sebi pravo banko. Še lažje pa jih je pretvoriti v resničnost s krediti, ki financirajo vaše sanje.

Mogoče vas zanima tudi?