Kako stanovanje prilagoditi delu od doma in šolanju na daljavo?

Že pred epidemijo koronavirusa so ljudje kakšen dan delali od doma, otroci pa so (bolj kot ne za zabavo) uporabljali Skype, Zoom in podobne klepetalnice. A zdaj je vse drugače, saj je postalo delo od doma nekaj povsem običajnega, otroci pa so se hitro navadili pouka s sošolci in učiteljem na zaslonu ter slušalkami na ušesih.

»Spalnica, dnevna soba in otroška soba so kar naenkrat postale pisarna, sejna soba, učilnica in telovadnica«

Nove razmere pa so povzročile še eno veliko spremembo – spalnice, dnevne in otroške sobe so kar naenkrat postale (tudi) pisarne, sejne sobe, učilnice in telovadnice. Kako torej prilagoditi svoj dom delu od doma ali šolanju na daljavo, še posebej če je v eni družini več podjetij in več različnih šol?

»A veš, da bomo jeseni morda spet delali od doma?« je rekla Mojca možu, ko so se vrnili z dopusta.

»Pa tudi iz šole so sporočili, naj bomo pripravljeni, če bo morda spet treba imeti pouk doma.«

On je le skomignil z rameni in se nasmehnil: »No, saj zdaj že vemo, kako to gre, kajne?«

Kje naj bo pisarna, kje učilnica?

Pri izbiri oziroma urejanju domačega delovnega kotička morate poskrbeti za nekaj najpomembnejših elementov, s katerimi boste zagotovili kakovostne delovne pogoje, spodbudili učinkovitost, preprečili slabo počutje, bolečine v telesu in druge tegobe ter hkrati poskrbeli tudi za to, da se bosta pisarna oziroma učilnica lepo ujeli z dizajnom vašega doma.

Poskrbite za dovolj svetlobe in svež zrak! Dovolj dnevne svetlobe in svežega zraka omogoča boljšo koncentracijo, večjo učinkovitost ter povečuje zmožnost učenja. Mizo postavite ob okno, zaslon računalnika pa namestite tako, da na njem ne bo odseva svetlobe.

Zagotovite si dovolj delovnega prostora. Miza naj bo dovolj velika za prenosni računalnik, drugi zaslon, tipkovnico, miško ter nekaj dokumentov. Poleg tega ne pozabite na predalnik in police, kjer bo prostor za službene dokumente, mape in fascikle.

Dober stol je zakon! Sodobno delo in učenje zahtevata veliko (pravzaprav preveč) sedenja, zato mora biti stol kar se da ergonomski in udoben. Poleg tega poskrbite tudi za redne premore, med katerimi vstanete s stola, naredite nekaj razteznih vaj in pospešite prekrvavitev.

Za delo in učenje potrebujete mir in tišino. V ločenih sobah je to dokaj enostavno zagotoviti, v manjših stanovanjih pa namestite predelne omare ali stene ter se dogovorite za »tihe urice«, ko se med seboj ne boste motili.

Ne pozabite na barve! Barve spodbujajo ustvarjalnost, povečujejo energijo, pomirjajo in sproščajo. Lahko prebarvate steno, dodate barvno tapeto ali plakat, izogibajte pa se preveč različnim (motečim) dodatkom. Manj je več!

»Meja med domačim in delovnim prostorom naj bo jasno začrtana.«

Pisarniški kotiček imate lahko v spalnici ali dnevni sobi, idealna rešitev so nedvomno kabinet, svetla kletna soba ali sobica na hladnem podstrešju. Učilnica je lahko v otroški ali dnevni sobi, vendar naj bo meja med domačim in šolsko-pisarniškim delom jasno začrtana.

Glavni elementi domače pisarne

Mojca je po prvem valu in zasilnih rešitvah sklenila bolje poskrbeti za morebitno ponovno delo in šolanje od doma. Glavne naloge, ki sta si jih zadala z možem, so bile:

  • ureditev pisarne v kletni sobi, ki ima svetlobni jašek z velikim oknom in s tem dovolj svetlobe za učinkovito delo,
  • prenova domačega brezžičnega omrežja z dodatnimi usmerjevalniki (routerji) za odlično pokritost po celi hiši,
  • nakup kakovostne multifunkcijske naprave (tiskalnik, skener in fotokopirni stroj v enem),
  • nakup štirih novih in kakovostnih pisarniških stolov, dva za otroka, dva za starša,
  • ureditev rezervnega delovnega kotička v dnevni sobi (če ima eden od staršev v kletni pisarni spletni sestanek ali konferenčni klic).

»Dovolj svetlobe in svežega zraka, dovolj delovnega prostora in dober pisarniški stol so osnove domače pisarne.«

Pri prenovi prostorov sta Mojca in njen mož upoštevala nekaj nasvetov, ki sta jih našla na spletu, uporabila pa sta tudi svoje in izkušnje prijateljev, ki so se nabrale v skoraj treh mesecih dela od doma med karanteno prvega vala epidemije. Nakup opreme ali preureditev je lahko namreč nepričakovan finančni zalogaj, zato so vsekakor dobrodošli fleksibilni načini financiranja, kot so nakupi na obroke s kartico ali pa potrošniški kredit.

Prilagodite domačo učilnico vsakemu učencu posebej

Mojčina otroka imata na srečo vsak svojo sobo, njena sestra pa je za svoja osnovnošolca poskrbela drugače. Ker sta otroka skupaj v sobi, so doma kar iz trdega kartona izdelali špansko steno in ustvarili pregrado, ki obenem služi tudi kot ozadje pri pouku prek Zooma. Pa še sošolci ne vidijo, kako razmetana je soba.

»Pregradna stena je odlična, da sogovorniki ne vidijo, kako razmetana je soba.«

A tudi sestrina otroka bosta kmalu dobila vsak svojo sobo. Že pred pojavom virusa so imeli namen prenoviti stanovanje, zdaj pa so se odločili za najem kredita, s katerim bodo stanovanje ne le prenovili, pač pa mu dodali še prizidek. V njem bo poleg še ene otroške sobe tudi delovni kabinet, v katerem bosta imela starša boljše pogoje za delo od doma.  

Mogoče vas zanima tudi?