MinimaliZEN v vašem domu, vaši denarnici in vaši glavi

Današnji čas je naravnan na potrošništvo. Stremimo k višjim zaslužkom, kupujemo impulzivno in na ta način tešimo potrebe, ki bi jim morali ugoditi kako drugače. Vsi vemo, da denar in stvari ne prinašajo sreče, vendar svojih navad ne znamo spremeniti. So kot železna srajca: da jo slečemo, potrebujemo jekleno voljo. V nadaljevanju predstavljamo nekaj trikov, ki vam bodo v pomoč, če želite svoje navade korenito spremeniti. Tako boste lažje organizirali svoj dom in svoje osebne finance, spotoma pa postali še malce srečnejši.

#1 Znebite se stare šare

V naših domovih hranimo kopico stvari, ki jih ne potrebujemo. Tudi, če ni čas spomladanskega čiščenja, lahko naredite korak v smeri organizacije svojega doma. Izkoristite ga za to, da podarite, zavržete ali prodate vse, česar ne potrebujete. Ste med tistimi, ki imajo televizijski ekran v dnevni sobi, spalnici in otroški sobi, čeprav so se otroci že pred leti odselili? Se omare v spalnici šibijo pod težo številnih – po možnosti različnih – posteljnih prevlek? Ali vaša klet poka po šivih, ker hranite v njej odslužena kolesa, staro pohištvo ter kupe revij? Počivata na dnu kuhinjske omarice že osem let lonec za rum ter posoda za fondue, ki ju niste še nikoli uporabili, a ju nekoč po vašem mnenju vendarle boste?

Izberite si deževen vikend in ga izkoristite za to, da v svojem domu poiščete vse tisto, kar vam ne služi več. Začnite v kuhinji in končno zavrzite zarjavel opekač za kruh, ki ga ne uporabljate; nadaljujte pri omarici z zdravili, ne pozabite na številne brisače v kopalnici, prerešetajte pa tudi škatle z orodjem.

Staro pohištvo naložite na prikolico in odpeljite na najbližjo deponijo, zdravila odnesite v lekarno, obleke in obutev ter športno opremo pa podarite ali prodajte. Morda boste zaslužili dovolj, da se končno odpravite na potovanje, ki si ga že tako dolgo želite, ali pa – še bolje – hitreje poplačate svoje dolgove.

#2 Postanite za odtenek bolj asketski

Zmanjšajte količino stvari, ki jih posedujete. Ni vam treba zaživeti povsem brez lastnine: seveda potrebujete mobilni telefon, pralni stroj, obleko za različne priložnosti in akumulatorski sveder. Prvi korak k bolj smiselno organiziranemu domu boste naredili, ko zavržete staro šaro. Veliko težji je drugi, ki terja precej odločnosti: poslovite se tudi od povsem uporabnih stvari, ki jih v resnici ne potrebujete. Kolikokrat ste – ni treba priznati nam, priznajte pa sebi – uporabili celoten jedilni servis osemnajstih velikih, jušnih in desertnih krožnikov, ki jih hranite le za posebne priložnosti? Je v vaših omarah veliko parov čevljev, ki jih sprehodite le vsako drugo leto? Hranite v spodnjem predalu kopalniške omarice za vsak primer dodaten sušilec za lase? Koliko plastičnih pokrovov brez posod imate v kuhinji?

Vemo, da takšno čiščenje ni enostavno, vendar prinaša olajšanje. Vaš dom bo zadihal, tudi vi se boste počutili lažje in bolj boste organizirani. V omarah boste imeli nenadoma veliko prostora. Naj vas ves ta prostor ne zavede v nove kompulzivne nakupe. Raje ponovno organizirajte garderobo. Nikar je ne delite na zimsko in poletno, saj se vam bo zopet zazdelo, da potrebujete kakšen dodaten kos. Odslej raje kupujte pametneje. Če iščete srajco, pa vam uspe najti čudovit kroj iz lanu in bombaža, ki se vam vrh vsega prilega kot ulit, jo kupite. Kadar veste, da vam bo nekaj dobro služilo, v takšen nakup investirajte. Izogibajte pa se hitri modi in kopičenju.

#3 Vzemite v roke svoje stroške

Da smo preskrbljeni in varni, moramo denar vsi zaslužiti. Ne gre zlahka, vendar lahko na svoje finančno stanje v mnogo večji meri, kot smo si to pripravljeni priznati, vplivamo sami. Uredite svoje osebne finance!

Najprej ugotovite, kam gre vaš denar. Dva meseca spremljajte čisto vse izdatke. Vaš najboljši prijatelj bo analogna ali pametna beležnica. Vseeno – da le pišete, koliko ste porabili.

#4 Zamejite porabo

Tiste stroške, ki niso nujni, omejite. Še vedno si boste lahko v kavarni, mimo katere greste vsako jutro, kupili najbolj dišečo kavo v mestu. Vendar izdatke zanjo zamejite tako, da si svoj proračun začrtate vnaprej. Zdaj, ko veste, koliko stroškov imate mesečno in kam gredo, jih razporedite pametneje.

Naredite čisto svoj mesečni proračun. Najprej zapišite, koliko boste porabili za nujne stvari. Na ponedeljkovo jutro se vam bo zdelo, da sodi velikanski frappuccino v kategorijo nujno, vendar v resnici ta strošek za razliko od elektrike ali plačila vrtca ni obvezna sestavina mesečnega proračuna. Ko opredelite nujne izdatke, naštejte tiste, ki niso obvezni, na koncu pa začrtajte še proračun za, recimo temu razvade.

Sprva bo šlo težko, marsikateri strošek boste pozabili zabeležiti, zato vsak večer spremljajte napredek. Po nekaj tednih vam bo nova navada prešla v kri. Finančni gospodar v vas bo postajal vse močnejši.

#5 Postavite si finančne cilje

Si na skrivaj že leta želite oldtimerja? Bi radi čisto majhno hiško z njivo? Vas mika pot okrog sveta? Želite varno starost?

Če ne veste, kako bi se postavljanja in doseganja ciljev lotili, vam bo v pomoč usposobljen bančni strokovnjak: na Sparkasse je nasvet brezplačen. Obiščite finančnega svetovalca, pomagal vam bo analizirati vaše stanje, začrtati finančno prihodnost in postaviti cilje.

Ne glede na to, kakšne cilje si postavite – morda boste želeli zmanjšati nepotrebno potrošnjo, se znebiti dolgov ali privarčevati velik znesek, da uresničite sanje – boste morali svoje osebne finance urediti sami. Je čisto preprosto, vendar težko, saj boste morali včasih korenito poseči v svoje finančne navade, se upreti prenekateremu impulzu in sprejemati trezne finančne odločitve. Bolj ko se boste načrta držali, uspešnejši boste pri doseganju finančnih ciljev.

Tako enostavno je videti, kajne? Še nasvet: ko boste v izložbi vaše najljubše trgovine zagledali par nebeško lepih spomladanskih balerink ali tehnološko igračko, ne razmišljajte o tem, kako boste na svojo čelado montirali najnovejši GoPro in se z gorcem zapodili čez Šmarno, ampak se osredotočite na življenje brez kreditov.

#6 Razmišljajte drugače

Denarja ni nikoli dovolj. Ste se že kdaj vprašali, ali ta rek drži? Ste kdaj čisto zares razmišljali o tem, koliko denarja bi morali imeti, da bi si priznali, da ste srečni in da ga pravzaprav ne potrebujete prav nič več ter da se za njim ne boste več pehali?

Čudežni znesek je nižji, kot se zdi. Srečni smo tedaj, ko smo obkroženi s pomembnimi stvarmi. In to pravzaprav niso stvari: so družina, prijatelji, dobro zdravje in počutje ter drobni in veliki trenutki, ki naredijo življenje lepo.

Vzemite finančno usodo v svoje roke. Z močno voljo in organiziranostjo lahko premikate gore. Verjemite vase. Mi verjamemo v vas.

Mogoče vas zanima tudi?