Notranja oprema: Pika na i, ki iz stanovanja naredi dom

Po feng shuju, starodavni kitajski veščini urejanja prostora in umetnosti bivanja, je dom simboličen podaljšek naše osebnosti oziroma nas samih. Četudi ne verjamete v vzhodnjaško filozofijo, se boste verjetno strinjali, da vsako stanovanje oddaja drugačno energijo.

Poleg lege, razporeditve prostorov, višine stropov in svetlobe je prav notranja oprema tista, ki vpliva na vzdušje in počutje v stanovanju. V današnjih časih je na voljo izjemna ponudba notranje opreme vseh cenovnih razredov in stilov, zato si z malo domišljije ni težko opremiti doma točno tako, kot nam paše. Po svoje.

Opremite si dom po svoje

Dom je naša trdnjava, kjer se počutimo varne. Dom je tam, kjer mirno spimo. Živimo. Ljubimo. Smo najboljša in najslabša različica sebe. Kjer nas obkrožajo ljudje in predmeti, ki nam veliko pomenijo.

Pri opremljanju doma je pomembno, da oprema poleg estetskega vidika zadovolji tudi funkcionalne zahteve in naredi naše vsakodnevno življenje enostavno in prijetno. Preden se lotite opremljanja, so zato na mestu vprašanja o življenjskem stilu in z njim povezanimi bivanjskimi potrebami. Sledi iskanje idej in navdiha, kar ob res široki ponudbi pohištva in opreme vseh cenovnih razredov ni mačji kašelj. Najbolje bo, da si najprej ustvarite predstavo, kako približno naj bi stanovanje izgledalo. Šele ko si ustvarite osnovno sliko o želenem končnem videzu, se podajte v lov za posameznimi kosi. Ali za primernim arhitektom, ki bo realiziral zamišljeno.

Če vam je všeč določen stil, na primer industrijski stil, minimalizem, skandinavski stil, retro, rustikalni ali klasični stil, je to super iztočnica za začetek raziskovanja in načrtovanja. Vendar pa notranji oblikovalci kar naprej opozarjajo, da niso vsi stili primerni za vsa stanovanja in priporočajo, da ne glede na stil, ki mu sledite, pri opremljanju vedno dodate še osebno noto.

Sami ali s pomočjo strokovnjaka?

Če finance dovoljujejo, je oblikovanje notranje opreme smiselno zaupati arhitektu, oblikovalcu notranje opreme. Ta na podlagi strokovnega znanja in naših želja pripravi idejne osnutke, kasneje pa konkretne rešitve. Danes so te naročnikom povečini na voljo v tridimenzionalnih izrisih, ki omogočajo lažjo predstavo in posledično odločanje.

Poleg tega nas lahko arhitekt odvrne od neprimernih zamisli ali preseneti z rešitvijo, ki si je sami nismo znali predstavljati. Lahko nam priporoči ugodne in preverjene izvajalce ali predlaga uporabo cenejših in ustreznejših materialov, na katere morda sami nismo niti pomislili.

Iščete arhitekta? Na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je objavljen ažuriran imenik pooblaščenih arhitektov.

Če pa vas snovanje notranjega interierja veseli in boste stanovanje opremili sami, velja k »solo« projektu pristopiti resno in premišljeno. Gotovo je zadnje, kar si želite, da boste z rezultati svojega dela nezadovoljni, povrh pa še brez denarja, ki ste ga namenili prenovi.

Pravila opremljanja, ki »pašejo« v prav vsak dom

  • Naravne (svetle) barve, les, mehki materiali in veliko svetlobe polepšajo prav vsak prostor.
  • Izbirajte okolju in zdravju prijazne materiale. Pozorni bodite tudi pri izbiri stenskih barv ali tapet, saj lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije.
  • Izogibajte se prenatrpanosti in na začetku prostor napolnite samo s pohištvom in dodatki, ki jih resnično potrebujete in so vam všeč. Z uporabo prostora se bo sčasoma izkazalo, kaj še potrebujete.
  • Primerna osvetlitev prostora dela čudeže, zato o razsvetljavi prostora razmišljajte že v fazi načrtovanja. Enako velja za senčila ali zavese.
  • Vsako stanovanje potrebuje prostor, ki ga bo zasedalo dovolj veliko ogledalo, v katerem se lahko ogledate od glave do pet.
  • Ne pozabite na zelenje! Rastline prispevajo k zaokroženemu videzu, poleg tega pa izboljšajo kakovost zraka, nekatere celo pomagajo odstraniti cvetni prah, strupe, bakterije in plesni v zraku. Odlično se obnese taščin jezik, ki čisti strupe iz zraka in uspeva tudi v prostorih z malo svetlobe.
  • Stanovanje naj ima vaš pečat: naj bo to kos pohištva, ki vas spremlja že od mladosti, ali lestenec, ki ste ga kupili na potovanju. Osebna nota bo iz stanovanja naredila dom.

Kje se splača in kje se ne splača varčevati?

Postelja in kakovostna vzmetnica zagotovo ne sodita med pohištvo, pri katerem velja prihraniti kak evro. Tudi kopalnica in kuhinja, ki sta velik finančni in tudi izvedbeni zalogaj, naj bi nam služili čim dlje časa. Zato naj bo tudi tu pri izbiri kakovost pred ceno. Enako velja za brezčasne ali kultne kose pohištva, ki lahko romajo iz roda v rod. Pohištvo po meri, ki se prilagodi specifikam prostora, da ga optimalno izrabi, je lahko odlična investicija, ki se dolgoročno splača.

Po drugi strani pa ni nujno, da je oprema, ki ima krajši rok trajanja, zelo draga. Sem sodi pohištvo za otroške sobe, na primer, saj ga otroci hitro prerastejo. Podobno velja za najstniške sobe, ki so podvržene burnim spremembam, ki jih doživljajo najstniki. Ali pa kak zelo trendovski kos, ki se ga hitro naveličamo. Pa tudi preproge, okrasne blazine in podobno. Danes lahko najdemo lepo pohištvo in dodatke solidne kakovosti po zelo zmernih cenah.

Pri izbiri pohištva in opreme je nezanemarljiv tudi trajnostni vidik. Lep kos, ki nam bo služil dolga leta, nas bo dolgoročno gledano stal manj kot cenejše pohištvo, ki ga zamenjamo, ko se ga naveličamo. Masovna proizvodnja poceni izdelkov za dom žal pušča velik negativen odtis na okolju, vse višji davek na to početje pa bomo v prihodnosti plačevali vsi prebivalci našega planeta.

Trendi v notranjem opremljanju 2021

Korona je v zadnjem letu močno vplivala na naš življenjski stil, kar se odraža tudi v trendih notranjega opremljanja za letošnje leto. Tako je domača pisarna postala eden najpomembnejših bivanjskih prostorov, velik poudarek se namenja funkcionalnosti in udobju. Poleg tega oblikovalci ponujajo številne načine, kako v domove vnesti pridih narave.

Rumena in siva

Kar se tiče barv, so notranji oblikovalci za barvi leta 2021 razglasili zamolklo rumeno in sivo. Poleg teh dveh prevladujejo tudi zemeljski toni.

Prostor leta 2021: Domača pisarna

Pridobila je status enakovrednega prostora kuhinji ali spalnici. Oprema, ki sodi v domačo pisarno, je v zadnjem letu dosegla rekordno prodajo, primerno obsežna je tudi ponudba.

Eko šik

Tako imenovan eko šik v ospredje postavlja trajnostne kose in materiale, ki so okoljsko vzdržni in prijazni do stanovalcev. Pohištvo spominja na ročno izdelavo, kot smo je bili vajeni nekdaj, prevladujejo nežni zemeljski toni.

Tapete

Čeprav so popularne že nekaj let, jih oblikovalci tudi letos uvrščajo med top trende. Še posebej moderne so tapete z nežnimi retro vzorci in tapete z motivi iz narave. Za popoln učinek s tapeto poudarite le del stene ali prostora, ne pa celotnega prostora.

Zelenje

Najpomembnejša dekoracija v naših domovih naj bodo lončnice ter rezano cvetje. Zelenje po novem krasi vse prostore v stanovanju, od kopalnice do kuhinje. Poleg okenskih polic in korit za rože oblikovalci z njimi krasijo stene in pregradne police. Domače vrtnarjenje pa se seveda nadaljuje na balkonu in vrtu.

Kotički za sproščanje in domači spa

Balkoni in vrtovi so iz vsem znanih razlogov postali ključni prostori za sproščanje in stik z naravo. Moderno je veliko zelenja in oprema v stilu domačega spaja.

Nekaj super idej za ureditev urbanega balkona ali vrta najdete tudi tukaj:  www.sparkasse.si/sl/verjemivase/dom-druzina-in-odnosi/urbani-vrt-na-balkonu-na-majhnem-vrtu/

Kako financiramo piko na i, ki iz stanovanja naredi dom?

Super je, če lahko ureditev svojega doma financiramo iz lastnih sredstev, a pogosto nimamo dosti prihrankov. Kredit je lahko zato pomoč do uresničitve naših želja. Koraki do pridobitve hitrega ali potrošniškega kredita so enostavni. S pravimi nasveti in prilagodljivimi pogoji kredita Sparkasse je ugodna rešitev bližje, kot se vam morda zdi! Če želite brezplačen posvet, oddajte svoje kontaktne podatke in poklicali vas bomo.

Mogoče vas zanima tudi?