Zlata pravila vožnje z električnimi skiroji

Zlata pravila vožnje z električnimi skiroji

E-skiroji postajajo zaradi svoje praktičnosti vse bolj priljubljeni in zagotovo so korakov v smer zelene mobilnosti, zmanjšanja prometne gneče v urbanih okoljih in izpustov emisij ogljika. Vendar je treba pri vožnji z električnimi skiroji, predvsem zaradi njihove hitrosti in izjemno tihega premikanja, upoštevati pravila vožnje, saj lahko hitro postanejo nevarnost za druge udeležence v prometu.

Kakšne električne skiroje poznamo?

Nove poti lahko odkrivamo z e-skiroji do 250 W brez sedeža, ki za uporabo ne potrebujejo registracije. Prav tako pa lahko skiroju dodamo sedež, vendar ga moramo v tem primeru registrirati, saj spada v kategorijo »moped«. Zanj prav tako moramo opraviti tehnični pregled in pridobiti vozniško dovoljenje AM, ob vožnji z njim pa potrebujemo motoristično čelado.

Če hitrost našega malega električnega poskočneža presega 25 km/h, je širši od 80 cm ali nima krmila, moramo vedeti, da so ti v cestnem prometu prepovedani in nas lahko policisti kaznujejo z 250 evri globe.

Kakšna pravila veljajo za električne skiroje?

  1. Vozniki e-skirojev moramo obvezno do dopolnjenega 18. leta uporabljati čelado.
  2. Držati se moramo enakih cestnih pravil kot kolesarji, to pomeni, da moramo voziti po kolesarskih pasovih, kolesarskih stezah ali kolesarskih poteh. Kjer teh ni ali niso prevozne, lahko vozimo ob desnem robu smernega vozišča ceste, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h.
  3. Seveda se lahko vozimo tudi v območju za pešce, vendar z vožnjo ne smejo ogrožati pešcev. Zato moramo način in hitrost vožnje prilagoditi razmeram v prometu, naša hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakšno se lahko gibljejo pešci. Pozorni moramo biti, da ne zapeljemo na pločnike, ki so namenjeni le pešcem, saj je vožnja po njih prepovedana.
  4. Čeprav si včasih želimo popestriti našo vožnjo s prijatelji in raznimi triki, moramo vedeti, da na e-skiroju ni dovoljeno prevažati drugih oseb, prav tako je med vožnjo prepovedano voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati.
  5. Ko dosežemo svoj cilj in želimo v miru spiti kavo ali skočiti v trgovino, ga moramo parkirati tako, da ne ovira prometa.
  6. Da bomo ponoči in ob zmanjšani vidljivosti zares varni mora biti naš e-skiro ustrezno označen z lučmi in odsevniki. Na sprednji strani mora imeti žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo, in rdeč odsevnik. Na obeh straneh pa mora imeti rumene ali oranžne bočne odsevnike.
  7. Po določilih Zakona o voznikih smejo e-skiro voziti osebe, ki so starejše od 14 let in otroci od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, če imajo pri sebi kolesarsko izkaznico.
  8. Med vožnjo prav tako ne smemo uporabljati slušalk in telefona, saj nam le-ti odvračajo pozornost od dogajanja v prometu in zelo hitro spregledamo otroka, pešca, ali starejšega udeleženca v prometu.

Mogoče vas zanima tudi?

Kako izbrati najbolj ugoden stanovanjski kredit? Kaj pomenijo vsi vpleteni bančni izrazi?

Kreditna sposobnost: Najpogostejša vprašanja in odgovori

Večna dilema: je bolje živeti v stanovanju ali v hiši?

Kviz: Stanovanjski kredit