Finančni načrt se splača

Imate urejene osebne finance? Imate sestavljene finančne zaobljube za svojo prihodnost? Finančni načrt se splača, ne potrebujete ravno revolucije v denarnici, dovolj bo že dober plan, ki se ga morate zares držati, pa boste lahko privarčevali kar nekaj dodatnih evrov.

Finančne zaobljube naj bodo SMART

Specific (specifične)
Measurable (merljive)
Achievable (dosegljive)
Realistic (realistične)
Time-bound (časovno omejene)

Oziroma, kot pove že prevod, pametne. Stvar je v tem, da zaobljube postavi vaš racionalni Jaz, držati pa se jih mora vaš čustveni Jaz. SMART zaobljube pa so jasno opredeljene, zato se jih boste lažje držali in spremljali svoj napredek.

Vem, kam gre moj denar

Opredelite letne prejemke – predvidene mesečne plače, regres, morebitne finančne nagrade ob koncu leta (božičnica, 13. plača) in izplačilo med letom preplačane akontacije dohodnine ter druge redne in izredne pričakovane prihodke. To lahko storite dokaj natančno, če se vam ravno ne obeta nova služba.

Enako storite z izdatki. Na podlagi pretekle porabe lahko razberete okvirno mesečno finančno porabo za hišo/stanovanje, hrano, prevoz na delo … Opredelite še občasne večje stroške in jih dodajte v ustrezen mesec:

  • izdatki, povezani z domom: finančne in davčne obveznosti iz lastništva nepremičnin, zavarovanje, ocena načrtovane prenove ali popravil, nakup kurilnega olja …,
  • izdatki, povezani z vozilom: morebitno odplačevnje kredita ali lizinga za avto, nakup letne vinjete do 31. januarja, registracija in zavarovanje vozila, redni servis, morebitni nakup pnevmatik, njihova menjava …,
  • izdatki za dopust,
  • ostalo: morebitne naročnine na časopise in revije, članarina za fitnes, športna društva, obnova sezonske garderobe, nakup šolskih potrebščin, vnaprej lahko predvidite tudi proračun za darila (rojstni dnevi, obletnice, decembrska obdarovanja), …

Preglejte položnice in analizirajte tiste stroške, ki se vam zdijo previsoki ali nenujni. Gotovo boste našli kakšnega (pre)velikega porabnika, ki ga lahko zmanjšate – internet, telefon, elektrika, plin, voda, zavarovanje …

Ne pozabite na davčne obveznosti

Spodnje datume si obvezno zabeležite v finančni koledarček. Tako lahko optimalno izkoristite davčne olajšave, se ognete morebitnim kaznim, z informativnimi izračuni pa lahko svoje obveznosti predvidite vnaprej in jih vpišete v ustrezni mesec letnega proračuna.

  • 5. februar – rok za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane

Če med letom pri izračunuakontacije dohodnine niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ali želite spremeniti podatke v preteklem letu.

  • 28. februar – rok za oddajo napovedi dohodkov iz kapitala: najemnin, obresti in kapitalskih dobičkov
  • 15. junij – zadnji rok za prejem informativnih izračunov dohodnine

Če informativnega izračuna ne prejmete do tega datuma, morate napoved za dohodnino oddati sami, najpozneje do konca julija. Če pa se s prejetim izračunom ne strinjate, morate najpozneje v 30 dneh od datuma odpreme vložiti ugovor in ga poslati na finančni urad.

Jasno zastavljeni finančni cilji in spremljanje napredka motivirajo

Sedaj, ko veste, kako priteka in odteka denar, pa je čas, da razmislite o svojih željah in jih spremenite v cilje. Nameravate kupiti nov televizor, pralni stroj ali kavni aparat? Želite prihraniti za prihodnost otrok? Varčevati za nakup ali prenovo doma? Si privoščiti dopust v eksotičnih krajih? Pričeti z varčevanjem za pokojnino? Razmišljate o vikendu na morju? Cilje razdelite na kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne ter jih razvrstite po pomembnosti. Finančno ovrednotite vsak cilj – koliko sredstev potrebujete, da boste prišli do cilja. Razmislite tudi o oplemenitenju svojih prihrankov. S pametno naloženim denarjem lahko svoje cilje dosežete še prej. Redno spremljajte svoj napredek in se vprašajte, ali še vedno zasledujete pravi cilj. Vaše življenjske prioritete, pa tudi finance, se bodo namreč skozi leta spreminjale. Določene cilje boste morda uresničili prej, kot ste pričakovali, določene pa boste zaradi okoliščin tudi opustili. Po potrebi svoje finančne cilje spremenite ali prilagodite.

Aplikacije za spremljanje napredka

Kot orodje za nadzorovanje porabe denarja lahko uporabljate tudi katero izmed mnogih finančnih aplikacij na trgu. Predstavljamo nekaj preverjeno dobrih:

  • Mojbudget: je enostavna aplikacija, s katero boste imeli svoje finance pod nadzorom. Vanjo vnesete svoje prihodke in odhodke, aplikacija pa vas opozori vsakokrat, ko prekoračite predviden znesek. Zraven dobite še virtualnega finančnega svetovalca Maxa, ki vas bo usmerjal, opominjal in z vami delil finančne nasvete.
  • Toshl: z njo boste dobili natančen pregled nad vsemi svojimi stroški, razdelili jih boste lahko v kategorije in ugotovili, kam odteka vaš denar. Sledite lahko porabi na svojih kreditnih karticah, aplikacijo povežete z bančnim računom in upravljate finance v več kot 200 valutah, tudi kripto.
  • Mint: z aplikacijo povežite vse svoje bančne in kreditne kartice, sledite mesečni porabi, zastavite osebne finančne cilje in izboljšajte svoje potrošniške navade. Na podlagi vaših osebnih nakupovalnih navad vam aplikacija s posebnimi nasveti omogoča, da pridobite še več nadzora nad financami.

Denarna dieta

Kdaj si jo lahko privoščite in se je tudi najlažje držite, če ne zdaj, ko je skoraj vse zaprto? Drži, da spletno nakupovanje še nikoli ni bilo privlačnejše, ampak res ne potrebujete novih oblačil, če delate od doma. Za nekaj mesecev si torej postavite strogo denarno dieto, v kateri ne zapravite prav nič več od tega, kar je nujno. Presenečeni boste, koliko zapravimo za »neumnosti« in koliko lahko s tem privarčujemo.

Mogoče vas zanima tudi?