Preproste lekcije o denarju, ki jih morate naučiti svoje otroke, preden odletijo na svoje

Oh, da bi le bili spet mladi. Ko so poletne počitnice trajale večno, televizijske oddaje so vodile lutke ter ko smo za čunga lunga žvečilke in ki-ki bonbone skupaj dali le nekaj centov. O, prijetni spomini iz otroštva!

Toda svet je postal bolj zapleten – in dražji – in pomagati našim otrokom, da se znajdejo na finančnem področju, je postalo tudi težje, zato nikoli ni prezgodaj, da bi jih začeli učiti, kako skrbeti za svoj denar in začeti vlagati v svojo prihodnost, še preden končajo šolo. Od potovanj po svetu in izbire univerze, do nakupa prvega doma in vse do upokojitve – čakajo jih dolga leta finančnih preizkušenj, zato jim pomagajmo, da začnejo na pravi poti.

1.       Ključ do uspeha – pametne varčevalne navade

Mnogi izmed naši staršev so se naučili varčevalnih navad (ki so nam večino časa parale živce), kot npr. 'zašij stare nogavice, namesto da kupiš nove' in 'svoj rezervni drobiž daj v kozarec za kovance na vrhu hladilnika', od svojih po/vojnih staršev, ki so živeli v pomanjkanju. Medtem ko današnje generacije odkrivamo potrebo po finančni previdnosti z višjimi življenjskimi stroški in naraščajočimi cenami stanovanj, ki jih je treba upoštevati, skupaj z izzivi, ki jih predstavlja večinoma brezgotovinska družba. Zagotovo v luči tega vsak starš kdaj pomisli: kaj šele čaka mojega otroka.

Vendar ni vse tako črno. Ko gre za varčevanje, jih lahko vsaj naučimo PAMETNEGA varčevanja že od malih nog. In s tem mislimo na uporabo metode SMART za nastavitev ciljev za varčevanje:

Specifično: Imeti morajo jasen cilj, za kaj varčujejo.

Merljivo: Skupaj postavite znesek, ki ga morajo privarčevati – imejte možnost spremljanja prihrankov in porabe.

Dosegljivo: Ne pretiravajte – naj bo cilj dosegljiv, da bodo lahko dosegli postavljen znesek.

Realistično: Izhajajte iz trenutne situacije – koliko denarja za varčevanje vest, da lahko dobijo iz žepnine.

Pravočasno: Skupaj določite rok varčevanja, ki jim bo motivacija za nadaljevanje.

2. Uspešno upravljanje z denarjem v 'kriznih situacijah'

Medtem ko lahko odrasli preverimo naše finančno stanje in ga znamo oceniti, je z našimi otroki, ki nimajo računov za plačilo, nekoliko težje. Kako torej otroke naučiti, da je dobro, da imajo na strani npr. 500 € prihrankov za uporabo v nujnih primerih, s katerimi bodo lažje prebrodili morebitne, v njihovem primeru, krizice?

Spodbujajte otroke, da zapravijo nekaj svojih prihrankov, tudi ko so že tik pred ciljem, saj se bodo tako lažje naučili oceniti svoje finančno stanje – koliko jim še zdaj manjka do cilja in koliko, če kaj porabijo iz te zlate rezerve.

3. Ločevanje "potreb" od "želja"

To je nekaj, kar vaši otroci morda že počnejo – ali pa že ignorirajo. Toda nežen opomnik ne škodi. Raziskave so sicer pokazale, da so mladi dejansko demografska skupina, ki najmanj porabi za nepomembne izdelke. Toda odraščanje v svetu z internetom, ko je večina stvari na dosegu roke in nakupom zdaj, plačilom pozneje pomeni nenehno skušnjavo – zato jih občasno opomnite na to skušnjavo. Prej ko bodo prepoznali razliko med nečim, kar želijo, in nečim, kar potrebujejo, boljše bodo njihove proračunske sposobnosti.

4. Upravljanje dolgov

Dolg je danes nekako kot nogavice vašega otroka - povsod. Čeprav imajo v povprečju manj kreditnih kartic, mladi živijo s približno dvakrat večjim zneskom dolgov kot starejše generacije. Zato je bistvenega pomena učenje razumevanja in upravljanja dolgov. Izogibanje dolgom je dobra navada, vendar lahko tudi boljše poznavanje narave dolga dolgoročno vodi do boljših odločitev. Čeprav pogovor o obrestih morda ne bo najbolj vznemirljiva zgodba ob tabornem ognju, je koristno, da mlade čim prej naučite pomembnosti dobrih navad izposojanja. To lahko preizkusite tak, da jim posodite nekaj denarja, ki ga morajo vrniti z opravljanjem gospodinjskih opravil. Prepričajte se, da bodo te obljube držali (sicer lahko odkrijete umazano perilo, ki se skriva pod posteljo)!

5. Poskrbite za njihov bančni račun

Še en pomemben nasvet: odprite jim bančni račun, da bodo sploh lahko varčevali. Naj imajo račun, ki ga bodo lahko vsakodnevno uporabljali, saj jih bodo izdatki naučili, kako slediti porabi in se držati zastavljenega cilja varčevanja. 

Mogoče vas zanima tudi?