Sladke finančne skrbi ali kako naložiti denar

Kam z denarjem, da bo ta na varnem?

Nedvomno ste že slišali za ljudi, ki jim preveč denarja prinaša same skrbi. In verjetno ste takoj pomislili, da bi si jih želeli imeti tudi sami, saj je običajno veliko večji problem pomanjkanja denarja.

Mojca se je popolnoma navadila živeti s svojimi in moževimi prihodki. Imata hišo, s svojima plačama sta kos vsem mesečnim stroškom, poleg tega jim ostane nekaj tudi za razne priboljške, kot so dopust, izleti, kino in podobno. Njena največja želja so potovanja, a si tega zaenkrat žal ne more privoščiti. Če pa bi imela dovolj denarja …

Denarja je dovolj. Kaj pa zdaj?

Slabega pol leta nazaj je Mojca skupaj s svojim bratom podedovala staro družinsko hišo. Oba z bratom sta že na svojem, zato sta sklenila hišo prodati in ker je bilo okoli hiše tudi precej zemljišča, sta iztržila odlično ceno. Mojci je po plačilu vseh dajatev ostalo skoraj 120 tisoč evrov in eno prvih vprašanj je bilo: »Kaj narediti z vsem tem denarjem?«

Brez pametnega načrta denar hitro (s)kopni 

Z možem sta se pogovarjala o vsem mogočem. Predvsem kam bi odpotovali in kaj vse bi si kupili, kajti zdelo se jima je, da je tako veliko denarja skoraj nemogoče zapraviti. Kaj kmalu pa se je pokazalo, da 120.000 evrov niti ni tako zelo veliko, še posebej, če si privoščiš nekaj čustvenih, impulzivnih in nepremišljenih izdatkov.

»Občutek, ko vtipkaš PIN-kodo na bankomatu, pritisneš stanje in se izpiše noro visok znesek, je neverjeten! Ves svet je tvoj, vse se ti zdi mogoče in prihodnost je videti čudovita.«

Že v prvem mesecu so za nekaj nove garderobe in čevljev, računalnik, sesalec in robotsko kosilnico »mimogrede« zapravili skoraj štiri tisočake, na seznamu želja so jim ostali še podaljšan vikend v eni od evropskih prestolnic, zimski smučarski dopust ter še nekaj »malenkosti« za hišo. No, pravzaprav bi Mojca rada imela bazen.

»Sama sebi sem dopovedovala, da teh reči ne potrebujem in strah pred tem, da bo šlo vse po zlu, je bil vedno večji.«

Na srečo sta že ob prvem bančnem izpisku ugotovila, da bo ob takem ravnanju kupnina od hiše hitro skopnela in bi bilo veliko bolje, če bi denar pametno naložila. Ker sta na realnih tleh, sta sklenila del denarja porabiti za nekaj svojih želja, večji del pa naložiti v eno od investicij za prihodnost. 

Najpomembnejši je dober nadzor na denarjem

O tem, kam z denarjem, sta se posvetovala tudi s svojim bančnim svetovalcem. Ta jima je najprej svetoval natančno spremljanje porabe, nekaj nasvetov pa sta dobila tudi za preostalo kupnino:

  • Naložba v nepremičnino – z nekaj dodatnega stanovanjskega kredita lahko kupita novo nepremičnino, ki jo sprva oddajata, kasneje pa z njo pomagata svojim otrokom pri prvih korakih v samostojnost.
  • Depozit – z različno dolgimi vezavami lahko denar oplemenitita in ga na nek način »skrijeta« pred seboj, da ga ne bosta mogla kar tako zapravljati za različne nakupe.

»Trenutno se nama zdi najboljša izbira investicija v stanovanje v Ljubljani, za kar bi na banki vzela še nekaj stanovanjskega kredita, mesečne obroke kredita pa odplačevala z najemnino. Druga možnost je apartma na morju, ki ga sicer ne bi oddajali, bi ga pa lahko posojali tudi prijateljem in sorodnikom.«

Seveda imata na voljo še veliko drugih oblik naložb, vendar so ju opozorili tudi na tveganja, ki jih prinašajo posamezne naložbe ter predvsem na to, da pretekli donosi ne zagotavljajo tudi prihodnjih. Po nekaj tednih pregledovanja nepremičninskega trga in iskanja primerne nepremičnine sta v ožji izbor prišli dve stanovanji v Ljubljani, precej družinskega navdušenja pa je požel tudi apartma ob morju. Ampak preden se dokončno odločijo, bodo šli najprej vsi skupaj na krajše družinsko potovanje.

Mogoče vas zanima tudi?