O banki Sparkasse in njenih mejnikih

Več o banki Sparkasse

Banka Sparkasse je del skupine Erste in Sparkasse, ki je že več kot 200 let ena največjih finančnih skupin Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Naše poslovanje že od začetka temelji na podpiranju temeljnih potreb, ki so potrebne za osebno rast in uspešno družbo, in to so:

  • #VerjemiVase in v druge
  • Zaupanje v prihodnost
  • Verjeti v ideje in moč podjetniškega ustvarjanja prihodnosti

Temelj našega poslanstva tako že več kot 200 let ostaja, da imamo vsi ljudje pravico do blaginje, ne glede na spol, status, vero, nacionalnost ali starost, zato svoje poslanstvo udejanjamo s poslovnim delovanjem, donacijami, sponzorstvi in drugimi družbeno odgovornimi aktivnostmi.

Letos smo tako s finančnimi donacijami podrli:

  • Zavod SVSP, Fundacijo Vrabček upanja, Društvo Šolski ekovrtovi, Zavod Zadnje upanje, Slovensko društvo za zaščito voda, Fundacijo Umanotera - neprofitne organizacije, ki s svojim delom poskušajo vsem nam omogočiti boljši jutri.
  • Društvo upokojencev Slovenske Konjice, kjer smo v duhu medgeneracijskega sodelovanja omogočili 25 starim staršem in njihovim vnukom/vnukicam izlet na morje.

Več o preteklih in aktualnih projektih, s katerimi vračamo nazaj v okolje, na tej povezavi.

Ves čas prav tako iščemo načine, kako lahko prispevamo k trajnostnemu razvoju, saj smo ekološko odgovornost postavili za eno izmed vrednot banke Sparkasse. Prav zato spodbujamo okolju prijazne projekte in razvijamo bančne rešitve, ki dvigujejo ekološko zavest. S ciljem povezovanja in zmanjševanja ogljičnega odtisa družbe smo tako v sodelovanju z Mastercard v prodajnih akcijah podarili nov električni Renault Twingo Electric in električna kolesa, v akciji Pripelji prijatelja pa električna skiroja.

Mejniki v zgodovini Banke Sparkasse d. d.

Banka Sparkasse je na slovenskem trgu prisotna že od osamosvojitve Slovenije in naš prvi pomemben zgodovinski mejnik je leto 1999, ko je Kärntner Sparkasse prejela licenco za Podružnico in tako institucionalizirala svoj obstoj na slovenskem finančnem trgu. Sledila je razširitev ponudbe, ki je sprva zajemala financiranja manjših in srednjih podjetij ter kredite za gradnjo in bivanje, na varčevalne produkte ter leta 2004 na ponudbo plačilnega prometa, transakcijskih računov in kartičnega poslovanja. S tem smo na področju ponudbe postali celostna banka.

Nov mejnik, ki nas je ločeval od konkurence v Sloveniji, je v letu 2006, ko smo postali samostojna banka, banka Sparkasse. Leta, ki so sledila, so zaznamovana s širjenjem mreže poslovnih enot, ustanovitvijo in začetkom poslovanja Sparkasse Leasinga S, d. o. o., storitvijo mobilnega bančništva, nakupom družbe Aleasing, predvsem pa smo ponosni, da smo leta 2022 zaključili postopek nakupa Erste Card, d. o. o., ki ima v Sloveniji ekskluzivno pravico za izdajo kartic Diners Club in za sklepanje pogodb o sprejemu kartic na prodajnih mestih.

1990 – Ustanovitev predstavništva v Jugoslaviji s sedežem v Ljubljani.

1993 – Začetek financiranja malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji.

1995 – Ustanovitev družbe S-Leasing d. d.

1999 – Banka KS dobi licenco za ustanovitev podružnice v Sloveniji. To je bila prva podružnica tuje banke v Sloveniji.

2000 – Odprtje poslovnih enot v osmih večjih mestih v Sloveniji (2000–2004).

2002 – Širitev ponudbe, nova ciljna skupina: samostojni podjetniki.

2004 – Razširitev ponudbe na ponudbo plačilnega prometa, transakcijskih računov in kartičnega poslovanja.

2005 – Otvoritev modernega Sparkasse Centra v Ljubljani.

2006 – Postali smo samostojna banka, Banka Sparkasse (Pridobitev bančne licence s strani Banke Slovenije. Pretvorba podružnice v banko – Banka Sparkasse d. d. (1. oktober 2006).

2007 – Sprememba lastništva Banke Sparkasse d.d.: iz 100-odstotnega lastništva Kärntner Sparkasse AG Celovec se je delež lastništva porazdelil sledeče: 70 % Kärntner Sparkasse AG Celovec, 26 % Steiermärkischen Bank und Sparkassen AG ter 4 % Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG.

2008 – Ustanovitev družbe Brokerjet (delovala do 2013). Septembra otvoritev novih prostorov poslovne enote Koper. V mesecu oktobru 2008 smo svojim strankam omogočili sklepanje atraktivnih »on-line« depozitov prek elektronske banke Net.Stik.

2009 - Pričetek trženja skladov ESPA meseca maja, s čimer smo delovanje banke razširili na področje vrednostih papirjev. Korak v odgovornosti do strank pa smo dopolnili še s ponudbo on-line sklepanja depozitov za poslovne stranke.

2010 – Ustanovitev in začetek poslovanja Sparkasse Leasing S d. o. o. Obstoječim poslovnim strankam smo omogočili sklepanje depozitov in Bonus računa kar prek elektronske banke Net.Stik. V septembru pa je sledila največja novost leta 2010: Udobni pozitivni račun.

2013 – Strankam smo uspešno ponudili storitev mobilnega bančništva, mNet.Stik.

2018 – 1. aprila 2018 je Banka Sparkasse izvedla nakup družbe Aleasing.

2019 – 20-letnica obstoja banke Sparkasse v Sloveniji in 200-letnica obstoja bančne skupine Erste v Avstriji.

11. 6. 2019, je za javnost odprla svoja vrata nova poslovna enota banke Sparkasse – kavarna Evropa ali, kot smo jo poimenovali na socialnih medijih, #bankarna.

S 1. 10. 2019 se je z vpisom v register končal postopek pripojitve družbe Sparkasse S d.o.o., preko katerega je Banka Sparkasse d.d. postala lastnica celotne poslovne stavbe na naslovu Cesta v Kleče 15 in poslovalnice na Šmartinski cesti 58 v Ljubljani.

2020 – V letu 2020 smo kljub težavnim razmeram na trgu odprli novo poslovno enoto, to je enota Ljubljana Bežigrad.

2021 – Banka Sparkasse d. d. je podpisala pogodbo o nakupu Erste Card d.o.o., ki ima v Sloveniji ekskluzivno pravico za izdajo kartic Diners Club in za sklepanje pogodb o sprejemu kartic na prodajnih mestih.

2022 - Nova poslovna enota Sparkasse Rudnik.

 

Od samega začetka želimo bančno storitev s strokovnim svetovanjem in enostavnim dostopom približati v življenja ljudi ter tako danes s spletnimi in mobilnimi kanali poenostavljamo in ponujamo sodobno bančništvo. Želimo biti tam, kjer so naše stranke, zato smo vam na voljo kjerkoli – v poslovalnicah, doma ali na poti. Osebno ali digitalno.

Nas želite spoznati še bolje?

Novice

Ponudba in vsebine bloga #VerjemiVase