Kaj pa vas stresira v službi? Odpravite vzroke, ne čakajte na posledice

Tudi najbolj stresna služba je na koncu dneva samo služba

Stresna služba? Niste edini.

Izsledki NIJZ, objavljeni v publikaciji Skrb za duševno zdravje na delovnem mestu kažejo, da je več kot četrtina zaposlenih pri nas vsakodnevno izpostavljena stresu v službi, vsaj občasno pa stres doživljajo prav vsi zaposleni.

Stres na delovnem mestu je do neke mere pričakovan in se mu ni moč popolnoma izogniti. Nenazadnje smo osem ur ali več soočeni s številnimi potencialno stresnimi dogodki in ljudmi ter podvrženi doseganju rezultatov in pričakovanj delodajalca.

Stres sicer ni nujno nekaj slabega. Življenje je že od prazgodovine naprej polno stresnih dogodkov. Zato nas je, laično povedano, narava skozi evolucijo opremila z varovalnim mehanizmom, ki se prižge ob dogodkih, ki jih zaznavamo kot ogrožajoče.

Ko smo v stresu, bolje in hitreje razmišljamo, smo bolj prilagodljivi in motivirani kot običajno. V razumnih količinah tako stres pride prav, da kako stvar opravimo lažje, hitreje ali bolje.

Problem nastane, ko je stresa preveč in traja tako dolgo, da se njegove posledice začnejo manifestirati na zdravju, počutju in delovni učinkovitosti. Zaskrbljujoče je, da stresne in duševne motnje pri nas sodijo med najpogostejše vzroke (dolgotrajnih) bolniških odsotnosti, število pa iz leta v leto vztrajno raste.

Ne dopustite, da bi tudi sami začeli izgubljati bitko s stresom! Konec koncev je tudi najbolj stresna služba samo služba. To pa je veliko lažje zamenjati kot denimo prijatelje, družino ali druge vam pomembne stvari v življenju.

Kaj pa vas stresira v službi? Odpravite vzroke, ne čakajte na posledice

Kako se torej spopadati z vsakodnevnim stresom v službi, da nam ta ne bi pretirano grenil življenja? Pomembno je, da prepoznate, kaj vam povzroča stres v službi in temu primerno ukrepate.

  • Preveč dela in premalo časa, da bi opravili vse potrebno

Če radi hodite v službo in uživate v svojem poklicu, poskusite najti »sistemske« rešitve, ki vas bodo razbremenile in prihranile vaš čas.

Analizirajte svoj delovni dan in porabo časa za posamezne aktivnosti.

Pogosto krat lahko že z majhnimi spremembami dosežemo velike spremembe:

Zaprosite za okrepitve. Najemite podizvajalce, študente ali razdelite delo med sodelavci.

Morda vam ni potrebno biti na čisto vsakem sestanku in je dovolj, če preberete zapisnik.

Pogosto se kot dobra rešitev izkaže, da za uro ali dve izklopite elektronsko pošto. Da o tem, da med delovnim časom ne brskate po spletu zaradi sprostitve ali zabave sploh ne govorimo!

Odlične ideje, kako biti pri delu učinkovitejši, najdete tudi na Navade, ki uničujejo vašo produktivnost.

Če pa v službo ne hodite radi in vas delovne zadolžitve stresirajo že same od sebe, pa je rešitev na dlani: čas je za spremembo. Služb je dovolj, poiščite tako, ki vam bo v veselje.

  • Sekirate se zaradi stvari, na katere nimate nobenega vpliva

Se vašemu podjetju obeta sovražni prevzem? Krožijo govorice, da bo vaš oddelek preseljen v tujino?

Nehajte se stresirati zaradi stvari, na katere nimate vpliva! Stvari sprejmite take kot so, plavajte s tokom in počakajte na razplet. Ni nujno, da je vsaka sprememba, ki se obeta, slaba.

Če pa je situacija za vas preveč obremenilna, da bi mirno in križem rok čakali na razplet, pa vzemite usodo v svoje roke in imejte pripravljen plan B. Morda je ravno sedaj pravi čas, da osvežite svoj življenjepis, obnovite poslovne kontakte in pregledate ponudbo delovnih mest.

  • Napačne odločitve in lastna ravnanja

Zamujate z delom in se brez tehtnih razlogov ne držite dogovorjenih rokov? Obrekujete sodelavce in imate zaradi tega slabo vest? Vas skrbi, da bodo nadrejeni izvedeli za vaš nekorekten odnos do vaših strank? Ste se med koronskim delom od doma razvadili in pridelali zaostanke, ki se jih več ne da skrivati? Če vas pesti slednje, vam v branje priporočamo Kako se izkazati pri delu od doma in se pripraviti na povratek v pisarne.

  • Pogosto si dobršen del stresa ustvarimo sami s svojimi dejanji ali odločitvami. Prenehajte početi stvari, ki vam škodijo in zagotovo se boste v službi počutili bolje.

V to skupino spadajo tudi prevelika ali nerealna pričakovanja glede napredovanja, plače, morda naše vloge in pomena v kolektivu. Super je, če smo motivirani in ciljno usmerjeni, vendar samo do točke, ko nas to spodbuja k karierni rasti. Kadar pa nas lastna pričakovanja začnejo omejevati in škoditi, pa je čas za trezen razmislek in ukrepanje.

  • Toksični odnosi in ljudje

Vas sodelavci ne marajo? Vas opravljajo in namerno ovirajo pri vašem delu? Je vaš nadrejeni do vas nepravičen? Vas šikanirajo? Se počutite izključene?

Slabi odnosi so zelo pogost povzročitelj stresa v službi. V človeški naravi namreč je, da se prav vsakdo želi počutiti sprejetega.

Kako se zoperstaviti stresnim razmeram v službi, ki nam jih povzročajo sodelavci in nadrejeni, je velik osebni izziv za prav vsakega posameznika. To, da vas v službi ne marajo, ne pomeni, da je z vami karkoli narobe. Zavedajte se, da izključevanje in šikaniranje pogosto izhaja iz občutka ogroženosti in da se lahko zgodi čisto vsakemu.

  • Ne poslušate svojega telesa

Brez zajtrka? Med delom pozabite piti vodo? Prekrokani? Prehlajeni? Ste napeti, ker premalo športate?

Zaplet, ki se vas običajno ne dotakne, se lahko po dveh popitih kavah na prazen želodec spremeni v pravo malo dramo z veliko nepotrebnega stresa.

Če se fizično dobro počutimo, lažje prenašamo vsakodnevne izzive. Uravnotežena hrana in gibanje pa sproščata in zmanjšujeta že nastali stres.  Za zmanjševanje stresa so odlične tudi dihalne vaje, ki jih lahko izvajate kar za pisalno mizo ali delovnim strojem.

Kako stresna bi bila vaša sanjska služba?

Če so vsi nasveti zaman in še vedno niste našli recepta za spopadanje s stresom, vam za konec ponujamo sledeč izziv. Razmislek pa naj vas vodi pri vaših nadaljnjih poslovnih odločitvah!

Sprostite se, zaprite oči in si predstavljajte vašo sanjsko službo…

Kaj, kje in koliko delate, kako se na delovnem mestu počutite?

Koliko zaslužite?

Kakšni ljudje vas obkrožajo?

Kako sami skrbite za svoje dobro počutje?

Ste v vaši sanjski službi kdaj tudi pod stresom ali se ves čas cedita le mleko in med? 

Mogoče vas zanima tudi?