10 razlogov, zakaj izbrati električni skiro namesto avtomobila

10 razlogov, zakaj izbrati električni skiro namesto avtomobila

Zakaj izbrati električni skiro namesto vožnje z avtomobilom? Navsezadnje avtomobili ponujajo večje udobje kot električni skiroji.

Tukaj je 10 razlogov, zaradi katerih se ljudje največkrat odločijo za uporabo električnih skirojev.

1. Trajnostna vožnja

Glavni razlog, da se vse več ljudi vozi z električnimi skiroji kot z avtomobili, so njihove ničelne emisije. Ljudje postajamo vse bolj ekološko ozaveščeni in se počasi usmerjamo k trajnostnemu življenju. Električne naprave za mikro mobilnost, kot so e-skiroji in e-kolesa, ponujajo vožnje brez emisij ogljika in so v zadnjih letih osvojile večino mest.

2. Cenovno ugodna vožnja

Električni skiroji so bistveno cenejši od avtomobilov, saj če smo pred 10 leti še imeli velik izbor avtomobilov pod ceno 15 tisoč evrov, se zdaj bližamo proti 20 tisoč evrov in več. Medtem pa nas električni skiro za dnevno vožnjo stane med 300 in 800 €. Prav tako odpadejo stroški, kot so stroški goriva, parkirnine, servisa, menjave pnevmatik ...

3. Manj vzdrževanja

Električni skiroji so sestavljeni iz preprostejših delov kot avtomobil, kar pomeni, da nam ni treba skrbeti za visoke stroške nekaterih delov. Prav tako se le redko pokvarijo in če jih pravilno uporabljamo, čistimo in shranjujemo, nam ni treba pretirano skrbeti za njihovo vzdrževanje.

4. Super izbira za potovanja na kratke razdalje

Ljudje, ki živijo v mestih ali v njihovi bližini, ponavadi vsakodnevno do službe ne premagujejo velikih razdalj in tem električni skiroji zagotavljajo hiter ter učinkovit način potovanja do bližnjih lokacij. Velika prednost je tudi, da jih lahko kljub slabemu vremenu vzamemo sabo na javni prevoz, saj so lahki in zložljivi, kar omogoča še večjo prilagodljivost pri vožnji na delo.

5. Hiter in učinkovit osebni prevoz

Električni skiroji imajo res samo dve zelo majhni kolesi in manjši motor, vendar so precej hitri (dosežejo lahko tudi do 80 km/h). Ločimo jih na skiroje, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, in takšne, katerih hitrost presega 25 km/h, so širši od 80 cm ali nimajo krmila, pri slednjih uporaba v cestnem prometu ni dovoljena. Več o pravilih vožnje z električnim skirojem v članku: Zlata pravila vožnje z električnimi skiroji. 

6. Prostorsko varčno vozilo

Ena glavnih prednosti uporabe električnega skiroja, sploh v mestu, je prihranek prostora. Shranjujemo jih lahko v manjših prostorih in jih prinesemo kamor koli, tudi v dvigala in ustanove, kar pomeni, da ne rabimo iskati parkirnega prostora in plačevati parkirnine.

7. Dostopnost

Za električni skiro običajno ni treba pridobiti registracije. Velika prednost je tudi, da se ga je enostavno naučiti voziti. Pri tem pa vendarle moramo upoštevati, da ga lahko vozijo osebe, starejše od 14 let oziroma osebe od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico.

8. Varnost

Električni skiro lahko varno zaklenemo, ko parkiramo v javnosti, prav tako ga lahko preprosto nesemo s seboj, če ga ne želimo parkirati zunaj.

9. Pozitivni učinki na zdravje

Vožnja z e-skiroji nam res ne bo pomagala pri pridobivanju mišic, izgubi teže ali pri kurjenju kalorij, vendar nam bo pomagala pri krepitvi mišic jedra, izboljšanju ravnotežja in spodbujanju boljše drže.

10. Igriva vožnja

Električni skiroji bodo znova prebudili otroka v nas in v našo vsakodnevno vožnjo vnesli več zabave. Preprosto pa lahko prav tako hitro naredimo ovinek do parka, kina, ali najljubše trgovine in nam pri tem ni treba skrbeti za parkirni prostor in stroške goriva. 

Mogoče vas zanima tudi?