Ali varčujete in zakaj še ne?

Varčevanje. Beseda, ob kateri na plano privrejo različni občutki, predvsem zato, ker se ga ljudje običajno lotijo takrat, ko so z denarjem že pošteno na tesnem. A Blaž je že od malih nog vedel, da je trik varčevanja v tem, da varčuješ načrtno in z namenom, medtem ko se je Sara varčevanja lotevala le občasno ter bolj kot ne impulzivno. A po »koroni« se je vse spremenilo.

»Trik varčevanja je v tem, da varčujete načrtno in z namenom!«

Prvi korak: varčevalni načrt

Ko se je začelo življenje počasi vračati v stare tirnice oziroma nazaj »v normalo«, sta se tudi Sara in Blaž lotila načrtov za naprej.

»Najprej počitnice«, je rekla ona. »Nekje daleč in vsaj dva tedna, sicer se mi bo zmešalo!«

Blaž se je strinjal, a kljub navdušenju ohranil trezno glavo.

»To je super ideja, a ta trenutek nimava dovolj prihrankov za kaj takega. Lahko pa narediva načrt in privarčujeva za dva tedna počitnic, poleti pa si privoščiva zgolj kakšen podaljšan vikend na morju?« Sari je bil predlog všeč.

Zakaj potrebujete varčevalni načrt? Razlogov je več:

  • določili boste enega ali več ciljev varčevanja (za počitnice, za novo uro, za kitaro ali kaj drugega),
  • varčevanju boste vsak mesec (ali teden) redno namenjali vnaprej določen znesek,
  • imeli boste dober pregled nad privarčevanimi sredstvi.

»Torej, izbrati morava kam bi rada šla in koliko to stane, potem pa začneva varčevati, prav?« Sara se je navdušeno lotila počitniških katalogov, Blaž pa financ …

Drugi korak: poskrbite za disciplino

Varčevanje je tek na dolge proge. Poleg dobrega načrta zahteva tudi precej discipline ter potrpljenja, saj se rezultati običajno pokažejo šele čez čas. Del discipline je tudi sprememba potrošniških navad, kajti če želite nekaj denarja prihraniti, ga ne smete zapraviti. Sliši se enostavno, kajne?

»Spremenite svoje navade – če želite nekaj privarčevati, tega ne smete potrošiti!«

Predvsem je pomembno, da se uprete skušnjavam nerednega vplačevanja, spreminjanju višine varčevalnega zneska ter občasnemu izposojanju denarja iz varčevalnega sklada. 

Varčevanje je lahko tudi enostavno

Namesto velikega kozarca za vlaganje ali kuverte v predalu s perilom si za varčevanje raje izberite katero od bančnih rešitev. Te so varnejše, preglednejše ter predvsem donosnejše, kajti kozarec ne prinaša obresti, nepridipravi pa vedno najprej pogledajo v predal s perilom.

»Predlagam, da si izbereva namensko varčevanje je rekel Blaž, »ker lahko varčujeva oba in če bova po počitnicah nadaljevala z varčevanjem ter privarčevala vsaj 300 EUR, bova prišla v višji obrestni razred.«

»Kaj pa bonus račun? Jaz namreč ne vem kaj bo z mojo službo in mogoče ne bom mogla polagati vedno enakih zneskov? Pa še kadarkoli lahko vzameva denar z računa, če bi bilo treba,« je pomislila Sara.

»Odlična ideja! Za prihranke, ki jih imava še od pred-koronskega obdobja, pa bova uporabila depozit. In če denarja ne bova porabila za počitnice, se bo vezava samodejno podaljšala.«

Ko sta med klikanjem po počitniških ciljih razmišljala o tem, kje bosta konec leta preživela 14 dni čudovitih počitnic, se je Sara namuznila:

»Škoda, da nikoli nisem imela računa Brihta. Kdo ve, koliko denarja bi že privarčevala do danes!«

Mogoče vas zanima tudi?