Majhni triki družinskega varčevanja

Ko je Mojca pri branjevki rekla za tri paradižnike, se je njen mož začudil:

»Zakaj pa ne vzameš enega kilograma paradižnikov, zakaj le tri paradižnike?«
»Ker potrebujemo samo tri,« mu je odgovorila, on pa je le skomignil z rameni. 

Mojco je njena mama že zelo zgodaj naučila, da je tako imenovana gospodinjska ekonomija s svojimi triki in pravili odličen način za ustvarjanje prihrankov. Te lahko ustvarite le takrat, ko imate dovolj denarja, in ne takrat, ko morate zategovati pas, da povežete en konec meseca z drugim. Če torej ne zaslužite dovolj za pokritje najnujnejših stroškov, morate najprej poiskati način dodatnega zaslužka, predvsem pa je pomembno, da ne zapravljate brezglavo oziroma zgolj zato, »ker imate in ker lahko«.  

Znate varčevati?

Varčevanje je povezano z disciplino, upoštevanjem določenih pravil in pogosto tudi s spremembo načina življenja:

 • Oblikujte družinski proračun – najbolje na mesečni ravni (vsi mesečni prihodki in vsi stroški). Pri tem ne pozabite na enkratne letne stroške (zavarovanje in registracija avtomobila, letne naročnine, premije in podobno) in jih razdelite na 12 delov.
 • Naredite načrt namenskega varčevanja (priporočilo: 15 % prihodkov gre za dolgoročno varčevanje, 5 % za kratkoročno, 20 % pa za nepričakovane stroške ali dodatno varčevanje).
 • Pri čustvenih nakupih upoštevajte pravilo 48 ur in ne kupujte impulzivno.
 • Skrbno beležite vse izdatke, nato pa analizirajte svoj način nakupovanja in poiščite področja, kjer bi lahko privarčevali.
 • Spremenite svoje navade, predvsem doslednost pri upoštevanju pravil za varčevanje oziroma pri nezapravljanju.

Ključno pri varčevanju je, da se vaš trud spremeni v otipljiv prihranek, ki ga lahko vsak mesec daste na stran, na varčevalni račun na primer. Če se vam varčevanje ne pozna v denarnici, potem ste le zatiskali pas, privarčevali pa niste ničesar.

Kako zapraviti manj?

Prvi korak: beležite vse izdatke, tudi tiste najmanjše! Poleg tega sestavite natančen pregled vseh stroškov (mesečnih in letnih) ter vseh prihodkov. Na ta način boste hitro ugotovili, koliko denarja vam spolzi med prsti in ga porabite za nepotrebne neumnosti.

Drugi korak: analiza stroškov. Ob seznamu izdatkov se pri vsakem vprašajte: »Ali to reč resnično potrebujem?« Ta korak naj vključuje čim manj čustev, sicer boste zlahka upravičili jutranje kave, nakup petega para poletnih sandal ali nove baterijske vrtalke …

Tretji korak: spremenite varčevanje v prihranke. Če spijete eno kavo na dan manj, prenesite znesek te kave na varčevalni račun, če namesto novih kupite rabljene smuči, dajte razliko na varčevalni račun. Le na ta način se bo vaše varčevanje spremenilo v dejanske prihranke.

»Odkar sem nehala kaditi, dajem denar, ki sem ga prej porabila za cigarete, na varčevalni račun. Verjeli ali ne, na mesec se nabere skoraj 60 ‘kadilskih’ evrov!«

Past popustov, akcij in razprodaj

Čeprav se sliši čudno, ampak na razprodajah boste največ prihranili takrat, ko ne boste kupili ničesar. Akcijske ponudbe ter odlične priložnosti za nakup najpogosteje privedejo do nakupa nečesa, česar sploh ne potrebujete, zato vedno nakupujte s seznamom ter večnim vprašanjem, če to zares potrebujete. Poceni kupljena jakna, ki je ne potrebujete, je preprosto stran vržen denar.

Obstaja še cel kup drugih stvari, ki jih nenehno kupujete, pa jih v resnici sploh ne potrebujete. Katere so še te stvari, si lahko pogledate v videu.

Po drugi strani pa so lahko akcije v živilskih trgovinah odlična priložnost za nakup, še posebej pri živilih, ki jih redno uporabljate, ki imajo daljši rok trajanja in ki jih lahko kupite na zalogo. (povezava na video)

Nov dan, nov prihranek

Kako torej prihraniti in se pri tem ne spremeniti v skopuha? Mojca se drži nekaj preprostih pravil, s katerimi pridno polni svoj varčevalni račun, enaka pravila pa lahko uporabite tudi vi:

 • Opustite razvade, kot so jutranje »kofetkanje«, kajenje, kupovanje različnih revij in podobno.
 • Pripravite si tedenske menije za kosila in večerje. Poleg prihranka boste tudi lažje nadzirali svojo telesno težo.
 • Vedno nakupujte s seznamom, primerjajte cene v katalogih, kupujte le toliko, kot zares potrebujete.
 • Namesto malice v menzi, bistroju ali restavraciji si malico raje prinesite od doma.
 • Če neko orodje ali kaj podobnega potrebujete le enkrat, si ga izposodite in ga ne kupujte.
 • Prodajte premajhne otroške obleke in vse ostale reči, ki jih ne potrebujete ali ne uporabljate več. Vsak evro šteje.
 • Za pot v službo uporabite kolo, skiro ali pojdite peš. Morda pa se lahko v službo vozite še s kom, ki gre v isto smer?
 • Ugašajte luči, izkoriščajte cenejšo električno energijo za pranje perila, prav tako naj električni aparati ne bodo ves čas v stanju pripravljenosti oziroma vključeni v vtičnico.
 • Avto: s pravim tlakom v gumah, rednim vzdrževanjem, praznim prtljažnikom, brez nepotrebnih strešnih nosilcev ter z umirjeno vožnjo bo porabil manj.
 • Naročnine: revije, ponudnik mobilne telefonije, ponudnik interneta in televizije, dobavitelji električne energije in plina, banka in podobno. Ste prepričani, da imate sklenjene najboljše pakete ter pri najugodnejših ponudnikih? Če temu ni tako, jih zamenjajte.

Zgoraj je navedenih nekaj preprostih, a izjemno učinkovitih trikov za vsakodnevno varčevanje. Bolj ko smo organizirani in disciplinirani pri varčevanju, več denarja se lahko nabere ob koncu meseca. Če pa bi želeli osnovati dober osebni finančni načrt, boste nekaj dodatnih nasvetov našli v naslednjem zapisu.

Mogoče vas zanima tudi?