S starši pod isto streho

Nakup nove nepremičnine ali gradnja za mlade predstavlja veliko finančno breme, po drugi strani pa se tudi starejši znajdejo v (pre)velikih hišah. Tako se še vedno veliko mladih odloči, da si uredijo dom pri svojih ali partnerjevih starših. Ločen vhod, gradnja prizidka ali dvig hiše so pogoste prakse, s katerimi rešujemo spreminjanje bivanjskih potreb in pomankanje prostora.

»Tastari in tamladi« pod isto streho

Tastari radi tamlade (malo) pokomandirajo, všeč jim je, da jih imajo na dosegu roke, v območju vpliva in če česa ne storijo takoj, ko si zamislijo ali (še huje) kaj naredijo po svoje, jim radi vzbujajo krivdo nehvaležnosti. No, tudi tamladi imajo svojo muhe. Kar naprej hodijo okrog, uveljavljajo svoj prav, nič se jim ne mudi (razen ko gre zanje), ne vidijo, kaj vse je še za postoriti okoli hiše in tudi pospravljajo ne s tako skrbnostjo …

Pa vendar vse ni tako črno belo in tudi bivanje pod isto streho ima lahko kar nekaj prednosti, če se lepo razumete, spoštujete, postavite meje (!) in drug drugemu ne posegate v vsakodnevno življenje. Redni pogovori, dogovori in kompromisi, pa je bivanje pod isto streho v sožitju možno. Še več, lahko ima kar nekaj praktičnih prednosti:

 • manjši stroški (položnice in vsi s hišo povezani stroški gredo na pol oz. se sorazmerno delijo),
 • vzajemna pomoč,
 • mamina/babičina kuhinja, ko se ti res ne ljubi kuhati,
 • varstvo otrok,
 • »rent a car«,
 • zelenjavni vrt, na katerem bo nekaj gotovo zrastlo,
 • nedeljsko poležavanje, otroci pa na zajtrk k babici in dedku,
 • zaradi manjšega finančnega vložka ostane več denarja za potovanja in ostale želje.

Prizidek k stanovanjski hiši, preureditev nadstropja ali mansarda

Za uspešno bivanje v sožitju potrebujete ločeno gospodinjstvo in ločen vhod. Lahko zgradite prizidek k hiši, lahko si preuredite celotno nadstropje ali pa si uredite mansardo. V osnovi gre pri obnovi objektov za tri vrste posegov:

 • Investicijsko vzdrževalna dela, kjer se ne posega v nosilno konstrukcijo in zunanji videz objekta. Za take posege ne potrebujete gradbenega dovoljenja.
 • Rekonstrukcija objekta pomeni, da posegate v nosilno konstrukcijo objekta ali njen zunanji videz. Pod rekonstrukcijo se šteje povečanje objekta do 10 %, zanj pa morate pridobiti gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo objekta oz. prizidek.
 • novogradnji govorimo, ko se objekt poveča za več kot 10 %. Lahko gre za dozidavo ali nadzidavo, pred posegom v objekt pa potrebujete gradbeno dovoljenje za novogradnjo.

Prizidek ne sme izpasti kot tujek in se mora ujemati s hišo. Lahko pa se pri tem nekoliko poigrate. S prizidkom lahko tako po obliki kot po materialih in barvi arhitekturno posnemate obstoječ objekt ali pa se odločite za čisti kontrast in izberete sodobne oblike ter materiale, ki pa bodo še vseeno skupaj tvorili smiselno celoto. Še preden pa se česarkoli lotite, potrebujete natančen načrt ter časovni in finančni okvir.

Kaj vse potrebujete, da lahko začnete s prenovo?

dokumentaciji pri nakupu nepremičnine smo že pisali, tokrat pa se bomo sprehodili skozi dokumentacijo, ki jo potrebujete v primeru gradnje prizidka oz. kakršnega koli posega v obstoječo nepremičnino. Na kratko – gradbeno dovoljenje potrebujete, kadar gre za gradnjo novega objekta, kamor spadata prizidava ter nadzidava in pri kateri se spremeni zunanja oblika prvotnega objekta.

1. Lokacijska informacija

Je ena izmed prvih informacijskih stvari, ki jih potrebujete, preden se odločite za kakršen koli poseg. Iz lokacijske informacije pridobite podatke, ali je gradnja na parceli sploh dovoljena in pod kakšnimi pogoji glede na prostorske plane in akte. Ja, to je tisti dokument, ki vsebuje omejitve, kot so minimalni odmiki od soseda, koliko lahko objekt dvignete v višino ali ga širite v dolžino. Pa tudi tiste, malce nenavadne in precej specifične, kot so barva okenskih okvirjev, prepoved ravnih streh in še kaj. Lahko mu rečemo tudi streznitveni dokument, kajti na koncu boste morali vse želje prilagoditi lokacijski informaciji. Ampak če dobro pomislimo, so določene omejitve skoraj nujne, saj človeška domišljija pač ne pozna meja. Dokument naročite na občini.

2. Idejni načrt

Vsako povečanje bivalne površine pomeni gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da so časi, ko se je to počelo kar tako, v stilu sam svoj mojster, mimo. Posega se je potrebno lotiti premišljeno, najbolje s strokovnjakom, ki bo objektivno ocenil vašo vizijo in želje ter predlagal dodatne rešitve ali morebitne izboljšave. V poplavi materialov na trgu vam bo med (pre)veliko izbiro pomagal izbrati tiste, ki so za vas stroškovno sprejemljivi, a še vedno kakovostni in lepi. Za idejni načrt in usklajevanje si je vredno vzeti nekaj več časa, saj so kasnejše spremembe na projektu drage in zamudne. Izbrati morate še izvajalca oz. izvajalce in nadzornega inženirja, ki je pri kompleksnejših prenovah skorajda nujen, v vsakem primeru pa zelo dobrodošel. Nekaj napotkov, kako se lotiti prenove in kako izbrati prave izvajalce, si lahko preberete tu.

3. Gradbeno dovoljenje in gradbeno dovoljenje za posege na obstoječem objektu

Po Zakonu o graditvi objektov je gradnja prizidka opredeljena kot gradnja novega objekta, za kar potrebujete gradbeno dokumentacijo. V primeru, da gre za manjšo rekonstrukcijo objekta, npr. rušitev nenosilnih sten, ne potrebujete dovoljenja, saj so stene v notranjosti in z obnovo ne posegate v zunanji videz objekta in ne vplivate na nosilnost konstrukcije. Tudi manjši posegi na fasadi so še dovoljeni brez gradbenega dovoljenja, če pa želite večja okna ali dodatna okna, se to smatra kot poseg v nosilno konstrukcijo. Skratka, pred vsakim gradbenim posegom v objektu, na objektu ali ob objektu se pozanimajte, kaj lahko in česa ne smete početi brez dovoljenj.

4. Ostala soglasja

Potrebovali boste tudi soglasje sosedov, v primeru, da bi se s prizidkom približali sosedovi parceli in odmiku, določenemu v prostorskem načrtu občin. V vsakem primeru pa pri načrtovanju večjega prizidka malo pomislite tudi na sosede in na to, kako bo vplival na njihovo kakovost bivanja. Saj veste, za dobre sosedske odnose.

Tisti, ki so se prenove že lotili, opozarjajo, da je ta vedno dražja, kot so v začetku mislili, da bo. Je projekt, pri katerem se boste skoraj gotovo srečali tudi s stanovanjskim kreditom. Svojo kreditno sposobnost si lahko preračunate kar na spletu ali se obrnite na finančnega svetovalca. Če se zanimate za brezplačni posvet, oddajte svoje kontaktne podatke.

Preden pa se odpravite na banko, se na pogovor o stanovanjskem kreditu ustrezno pripravite.

Mogoče vas zanima tudi?