Zelena prenova doma: dobra za planet, pa tudi za vaš proračun

Trajnostna prenova doma poskrbi za učinkovitejšo rabo energije, zdravju prijaznejše bivanje, na dolgi rok pa tudi za manjše mesečne stroške.

Slovenci prisegamo na bivanje v hišah, a te so po večini starejše in energetsko potratne

Slovenci smo glede na ostale evropske države nadpovprečno naklonjeni lastništvu nepremičnin ter bivanju v enostanovanjskih hišah. Tu sodimo v sam evropski vrh.

Vendar pa je bila večina hiš pri nas zgrajena v prejšnjem tisočletju. Mnoge od njih so z današnjega vidika energijsko zelo potratne, proizvajajo veliko izpustov in zaradi neprimernih tlorisov ne omogočajo sodobnega bivanja. Podobno velja za številne starejše večstanovanjske zgradbe, ki še niso prišle na vrsto za prenovo.

Tako ene kot druge bo slej ko prej potrebno prenoviti. Nekaj koristnih napotkov, kako se lotiti prenove, najdete na tej povezavi

Če načrtujete obnovo starejšega stanovanja ali hiše, je vključevanje trajnostnih rešitev obvezna in nujna sestavina načrtovanja: lotevati se prenove, ne da bi poskušali izboljšati energijsko učinkovitost, zmanjšati emisije in prilagoditi objekt bivanjskim potrebam 21. stoletja, je stran vržen denar.

Nenazadnje so tudi novogradnje pri nas podvržene Energetskemu zakonu, ki je stopil v veljavo v začetku leta 2021 in nalaga investitorjem, da morajo vse novogradnje dosegati visoko energetsko učinkovitost oziroma da so skoraj nič-energijske.

Zelena prenova: dobra za planet in za vaš proračun

Zamislite si, da je prenova že za vami ...

Svetli in zračni prostori so prijetni za bivanje, sodoben tloris je prilagojen vašemu vsakdanu, upošteva gibanje sonca ter optimalno izkorišča dnevno svetlobo. Vgrajeni so nova energetsko učinkovita okna, senčila in sodobni grelni sistem. Pri prenovi so bili uporabljeni naravni materiali, denimo les, opeka, kamen, sodobni betoni in slama, ki omogočajo racionalno rabo energije ter poskrbijo za zdravo bivalno okolje. Stene so prepleskane z ekološkimi barvami, tudi sicer ste iz stanovanja odstranili vse, kar je vsebovalo strupene ali škodljive snovi. Na vrtu in balkonu znate ujeti deževnico, ki jo uporabljate za zalivanje rastlin. Stroški ogrevanja so kljub odprtemu tlorisu nižji kot pred prenovo, saj stavba izkorišča sončno energijo, občutni prihranki so vidni tudi zaradi novih oken in izboljšane izolacije na fasadi. Uporaba vode se je po prenovi zmanjšala, sistematično in enostavno ločujemo vse vrste odpadkov. Obratovalni stroški so nižji kot pred prenovo. Prodajna vrednost nepremičnine se je povečala, kar pride prav, če se boste odločili za prodajo.

Ste se prepoznali v opisanem?

Le kdo si ne bi želel takšne spremembe na bolje? Za optimalne rezultate je seveda potrebno izbrati okolju prijazne gradbene materiale z dobrimi izolacijskimi lastnostmi ter druge sodobne tehnološke rešitve, za katere verjetno niti ne veste, da so na voljo.

Vendar pa kljub prenovi ni potrebno, da stanovanje izgubi nekdanjo dušo in šarm: je zaščitni znak vaše hiše lesena klop, ki že desetletje stoji pred hišo? Ali je to zanimiv opaž, retro pohištvo? Tudi po prenovi lahko obdržite unikatne značilnosti in lepe kose, ki vas bodo spominjali, da ste doma.

Izkušen strokovnjak, realno zastavljeni roki in skrbno izdelan finančni načrt

To je zanesljiv recept za zeleno obnovo po vaših željah!

Izkušen arhitekt bo iskal optimalne trajnostne rešitve za prenovo vašega doma na področju porabe vode, energije, kakovosti zraka v notranjih prostorih, optimalne osvetljenosti in zvočnemu ugodju. Zagotovo vam bo predlagal še kakšno zanimivo rešitev za udobnejše bivanje.

Če je le mogoče ali če niste strokovnjak na tem področju, se trajnostne prenove ne lotevajte na lastno pest. V nasprotnem primeru vas namreč čaka obilo raziskovanja, učenja, usklajevanja in dela.

V vsakem primeru velja izkoristiti brezplačno energetsko svetovanje za občane, ki ga ponuja Ekosklad. Podrobne informacije najdete na njihovi spletni strani www.ekosklad.si. Ponujajo tudi subvencije in spodbude za okolju prijazne naložbe, ki vam jih bodo podrobneje predstavili v okviru svetovanj.

Kakovostna trajnostna prenova je ponavadi resen finančni zalogaj. Koliko boste odšteli za prenovo, je odvisno od kompleksnosti del, izbranih materialov in sistemov, ki jih boste implementirali. Poleg tega velja vselej računati na morebitno podražitev končne cene zaradi nepredvidenih situacij in skritih napak, ki se pokažejo šele, ko se dela že začnejo izvajati.

Če je razkorak med potrebnimi financami in trenutnim finančnim stanjem prevelik, so za obnovo na voljo ugodni krediti. Kaj prispeva h kreditni sposobnosti, najdete tukaj, koliko kredita si glede na svoje prihodke lahko privoščite, lahko izračunate kar na spletu. 

Obnove so najboljše, kadar so končane. Nedoseganje zastavljenih rokov in zamude se v marsikaterem primeru izkažejo za izjemno stresno izkušnjo.

Zaradi pandemije so se roki izvedbe številnih prenov in novogradenj dodatno podaljšali in postali težko predvidljivi. Zato pretiran optimizem in zastavljanje nerealnih časovnih okvirjev ni priporočljivo. Roke določite skupaj z izvajalci in računajte še na kakšno nepričakovano zamudo. To še posebej velja pri kompleksnejših prenovah, pri katerih se boste morali začasno izseliti iz stanovanja. Obnove so res najboljše, ko so končane!

Poceni in trajnostno do mini prenove

Če ni pravi čas ali preprosto nimate dovolj sredstev za konkretnejšo obnovo, ponujamo nekaj res poceni trajnostnih pristopov za hitro osvežitev doma:

Prenovi, ne zavrzi: navadili smo se, da odslužene stvari preprosto odvržemo. In to kljub temu, da lahko številne kose notranje opreme obnovimo ali recikliramo. Lesene stole, komode, retro luči in zanimive police zagotovo.

Barve in tapete, prijazne do okolja: sveže prepleskane stene so najhitrejša in najenostavnejša pot do osveženega doma. Domala vsi resni ponudniki stenskih barv in tapet ponujajo izdelke, ki so manj obremenjujoči za okolje in ljudi.

Zaključno čiščenje? Kis in soda bikarbona sta odlični čistilni sredstvi, ki ne obremenjujeta okolja.

Veliko zelenja: sodoben notranji interier je v zadnjih letih doživel pravi preporod. Belina in čiste linije so out, moderen je videz domačnosti, ki ga ustvarimo z barvami, udobnimi materiali ter veliko raznolikega zelenja. To pozitivno vpliva na počutje, poživi interier in čisti zrak.

Zmanjšajte porabo energije: ugašajte luči in elektronske naprave, za katere ni posebnega razloga, da so ves čas v stanju pripravljenosti. Optimizirajte gretje in hlajenje. Poleti dosledno uporabljajte rolete in senčila. V času kurilne sezone enkrat ali dvakrat dnevno na hitro odprite okna in prezračite stanovanje, sicer pa ne puščajte toplote iz stanovanja.

Koliko smeti proizvedete? Zagotovo preveč. In zagotovo obstaja način, kako zmanjšati količino gospodinjskih odpadkov, ki jih proizvedete. Morda pride v poštev mini kompostnik.

#VerjemiteVase in skupaj s Sparkasse obnovite svoj dom

Si tudi vi želite izvesti zeleno obnovo vašega doma? #VerjemiteVase in z ugodnimi pogoji kreditov Sparkasse spremenite vaše sanje v resničnost.

Če želite brezplačen posvet, oddajte svoje kontaktne podatke in vas bomo kontaktirali.

Mogoče vas zanima tudi?