Kako se lahko bolje pripravimo na leto 2022?

Če bi lani v času veselega decembra vedeli, kaj nam bo prineslo novo leto, bi voščila »srečno, zdravo in uspešno« izrekali še posebej iskreno, pa tudi stiski rok in objemi bi bili verjetno krepkejši in bi trajali dlje. Če bi le vedeli, kajne?

»Danes smo ljudje zelo slabo pripravljeni na izredne dogodke.«

Seveda si take krize, kot jo je pri nas in po vsem svetu povzročil koronavirus, nismo mogli predstavljati niti v najbolj norih sanjah, a že hitro se je izkazalo, da smo »sodobni« ljudje pravzaprav zelo slabo pripravljeni na izredne dogodke. Ustavitev velikega dela gospodarstva, karantena ter spremenjene navade so življenje postavile na glavo in razkrile velike pomanjkljivosti družbe ter slabo pripravljenost na krizo.

Živimo iz dneva v dan

Zaradi karantene, ki je čez noč ustavila velik del gospodarstva in mnoga podjetja obsodila na propad, je veliko ljudi v le nekaj tednih popolnoma nepričakovano ostalo brez službe. Žal se je ob tem izkazalo, da mnogi kljub odplačevanju kreditov nimajo nobenih prihrankov, prav tako pa niso zavarovali posojil za primer izgube službe.

»Zlato pravilo narekuje, da bi morali imeti prihranjenega dovolj denarja za vsaj pol leta življenja brez prihodkov.«

Če bi upoštevali zlato pravilo, bi imeli za vsaj pol leta življenja prihrankov, tako pa mnogi niso imeli dovolj denarja niti za stroške enega meseca. To se da v prihodnosti spremeniti s finančnim načrtom, spremembo načina življenja ter zmanjšanjem stroškov.

»Ampak tako smo navajeni …«

V krizi je pomembno, da posamezniki in podjetja ne vztrajajo trmasto v starih tirnicah, ampak da so se sposobni hitro prilagoditi novim razmeram in poskrbeti zase. Veliko podjetij se je preselilo na splet, restavracije so okrepile zmogljivosti za dostavo na dom, mnogi dogodki so se preoblikovali v digitalne. Medtem ko nekateri tarnajo nad starimi razmerami, kakršnih so bili vajeni, pa so drugi tudi v tej krizi izkoristili priložnost, težave spremenili v izzive in – uspeli!

Nasvet: Ne zanašajte se le na eno vrsto posla, enega glavnega poslovnega partnerja, na en izdelek ali eno službo. Vedno imejte pripravljen tudi načrt B, razpršen posel ter dober in ažuren pregled nad trgom dela.

Česa smo se torej naučili in kaj bi morali odslej delati drugače?

Po bitki je lahko biti general, a ker nam napovedujejo še najmanj en val, velja upoštevati nekaj nasvetov:

Poskrbite za prihranke in jih razpršite

Ne glede na prihodke skušajte vsak mesec vsaj nekaj malega dati na stran.

 • Priporočamo, da vsak mesec od 15 do 20 % mesečnih prihodkov namenite za prihranke.
 • Razpršite svoje prihranke, investirajte ali denar shranite v obliki zlata in drugih plemenitih kovin. Prav ste prebrali, investirajte! Najbogatejši so svoje bogastvo v času krize še povečali, zato morate le najti donosne investicije.
 • Če nečesa ne potrebujete, to prodajte!

Spremenite svoj način kupovanja

Če se vam ne obeta nova služba ali pa so vaši dohodki ogroženi, spremenite svoje nakupovalne navade!

 • Nakupujte z nakupovalnim seznamom. Sestavite ga, ga preglejte in kupite le to, kar nujno potrebujete.
 • Optimizirajte nakup prehrane z oblikovanjem jedilnikov.
 • Primerjajte cene v reklamnih letakih ali v spletnih trgovinah.
 • Ne kupujte na razprodajah, če ne potrebujete novih oblačil, obutve in drugih stvari.
 • Ne kupujte, če si lahko sposodite.

Spremenite način življenja

Spremembe zaradi krize so neizogibne, vseeno pa lahko sami močno vplivate na to, kako bo kriza spremenila vaše življenje. Tu je nekaj primerov, kako lahko spremembe obrnite v svoj prid:

 • Naučite se domačih opravil, ki ste jim kos sami (beljenje, polaganje laminata, urejanje vrta in podobno).
 • Omislite si vrt in si zagotovite domačo zelenjavo. Lahko se dogovorite tudi s kmetom in svojo pomoč pri delu jeseni zamenjate za ozimnico.
 • Razvijajte svoje hobije in jih spremenite v dodaten vir prihodkov.
 • Načrtujte svoje finančno leto in načrt prilagodite svojim prihodkom, službi, stroškom in vsem drugim okoliščinam.

Poiščite nove priložnosti

To je nedvomno tisti del, ki zahteva največ truda, domiselnosti in vztrajnosti. Kako in predvsem kje najti priložnosti? Kaj početi? Kje začeti? Začnite pri sebi! Več, kot boste znali, lažje boste našli novo ali drugo službo. Izobražujte se prek spleta, berite strokovno literaturo in se udeležujte različnih delavnic. Če se da, pridobite tudi vsa potrdila o opravljenih izobraževanjih. Poskrbite za svoje zdravje in dobro telesno pripravljenost (rekreacija, zdrava prehrana), namesto obupa pa stavite na optimizem in pozitivno energijo. In na koncu: naj vas ne bo strah poskusiti z idejo, v katero trdno verjamete. Srečno!

Mogoče vas zanima tudi?