Kako se pripraviti na novo finančno leto?

December je čudovit! Ljudje uživamo v prazničnem vzdušju, se oziramo nazaj na preteklo in delamo načrte za prihajajoče leto. Večina načrtov in novoletnih obljub je zelo osebnih, med najbolj koristnimi pa je zagotovo družinski finančni načrt za prihodnje leto, ki mu lahko rečete tudi proračun.

»Letos ne bo ostalo zgolj pri »malo manj bomo zapravljali«, ampak bomo naredili finančni načrt!«

Mojca se je odločila, da letos ne bo ostalo zgolj pri obljubi »malo manj bomo zapravljali«, ampak se je družinskega finančnega načrta lotila resno in premišljeno.

Finance iz dneva v dan ali dober finančni načrt?

Kakšna je pravzaprav razlika med »klasičnim« in »novoletnim« družinskim finančnim načrtom? Prvega lahko sestavite kadarkoli želite, če upoštevate 6 korakov do dobrega finančnega načrta. Običajno je dologoročnejši in vključuje splošne cilje, medtem ko so bistvo novoletnega finančnega načrta predvsem finančni dogodki, ki vas čakajo v prihajajočem letu ter želje, ki si jih želite izpolniti. Seveda pa je lahko novoletni finančni načrt tudi priložnost, da preverite svoje finančno stanje in nekoliko prilagodite načrte.

»Bistvo novoletnega finančnega načrta so finančni dogodki, ki vas čakajo v prihajajočem letu ter želje, ki si jih želite izpolniti!«

Mojca in njen mož sta že nekaj let nazaj začela načrtno varčevati, del njunega finančnega načrta pa je bilo tudi preverjanje stanja ob vsakem koncu leta. Letos sta družinski proračun za leto 2020 nekoliko popravila, saj načrtujeta prodajo podedovane parcele na Dolenjskem in nato delno poplačilo kredita. Na ta način jima bo ostalo dovolj denarja, da si bo lahko ob koncu naslednjega leta cela družina privoščila novoletni 14-dnevni dopust na Tajskem, novo leto 2021 pa bodo pričakali v kopalkah.

Preidite od besed k dejanjem

Da ne bo ostalo le pri novoletnih obljubah, se finančnega načrta lotite s konkretnimi dejanji:

  • Najprej opravite pregled svojega finančnega stanja – kakšno in koliko premoženja imate ter koliko dolgov morate še poplačati (in predvsem do kdaj).
  • Sledi seštevek vseh stroškov za naslednje leto, ki se jih lahko spomnite – mesečnih, letnih, občasnih in tistih, za katere sumite, da se bodo pojavili (nenavadno ropotajoč pralni stroj, recimo).
  • K temu dodajte načrtovane stroške oziroma investicije, kot so nakup novega avta, prenova stanovanja ali popravilo zob.
  • Zadnje so na vrsti želje. Otroške postavite na prvo mesto, nikakor pa ne smete pozabiti niti na svojega partnerja in nase.
  • Ko je odhodkovna stran izpolnjena, so na vrsti vaši prihodki. Plača, najemnine, rente, zaslužki po pogodbi, skratka vse, kar se bo naslednje leto steklo na vaš račun.

Če prihodkovna stran (skupaj s premoženjem, ki ste ga pripravljeni in ga lahko hitro spremenite v denar) ne zmore pokriti vseh odhodkov in dolgov, predvidenih za poplačilo, potem vas čaka kar nekaj dela. Priporočamo vam, da že 1. januarja začnete varčevati, razmislite pa tudi o tem, katere stroške lahko zmanjšate, čemu se lahko odrečete ter kako lahko spremenite svoj življenjski slog.

»Z možem se zvesto držita finančnega načrta, na računu pa že dolgo nista imela negativnega stanja.«

Nekaj uporabnih namigov za leto 2020: uporabljajte le eno debetno kartico, pri kateri ne morete v »minus«, zamenjajte paket mobilne telefonije za cenejšega, za mesec, dva ali tri se odpovejte impulzivnim nakupom prek spleta, hrano za malico v službi si pripravljajte doma (vključno s kavo v termovki), v trgovini vedno nakupujte z nakupovalnim seznamom in zgolj tisto, kar zares potrebujete, izogibajte se razprodajam, akcijam, odličnim ponudbam in neverjetnim popustom. 

Srečno finančno leto 2020!

Mojčina družina je še nekaj let nazaj živela na način »plus-minus«, kot je rada rekla. Ko ni bilo drugih izdatkov, so si kaj privoščili, potem pa je prišel kakšen mesec, ko je jim je šlo pošteno za nohte in so si morali nekaj denarja tudi sposoditi. Zdaj imata z možem dober finančni načrt, ki se ga zvesto držita, na računu pa že dolgo nista imela negativnega stanja.

Vas mika poskusiti, a vas je vseeno tudi malce strah? Brez skrbi, verjemite vase, pogumno stopite na pot urejenega finančnega življenja in finančni stres bo kmalu le še spomin. Kdo ve, morda pa boste prihodnje leto v sklopu finančnega načrta zamenjali službo, spremenili svoj hobi v posel ali celo dosegli svojo finančno svobodo? Srečno!

Mogoče vas zanima tudi?